Etter et halvt år er hunden endelig i Norge

Hunden Silly og Maiken Persvang fra Eidsberg møttes første gang i Tyrkia den 18. juni i år. Nå har hunden fått et nytt liv i Norge.

Hunden Silly og Maiken Persvang fra Eidsberg møttes første gang i Tyrkia den 18. juni i år. Nå har hunden fått et nytt liv i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Seks måneder, fire turer til Tyrkia og 20.301 kroner var prisen Maiken Persvang (21) måtte betale for Silly.

DEL

Eidsberg: Hunden Silly og Maiken Persvang fra Eidsberg møttes første gang i Tyrkia den 18. juni i år. De knyttet et sterkt bånd med det samme, og Pers-vang bestemte seg for å få hunden hjem til Norge. Lørdag 29. november landet hun omsider i Norge sammen med Silly. Veien har vært lang og kostbar.

Vandret gatelangs

Silly antas å være mellom fire og fem år, ut fra helsesjekk. Datoen er gjettet til 1. januar 2009. Hun er ei dobermann-tispe fra byen Kemer i Tyrkia. Persvang er fortalt at Silly tilhørte en kaptein som døde i fjor høst, og har vandret rundt i gatene siden da.

– Silly var møkkete og feit. Hun hadde mark i magen, og veide nesten 50 kilo. Hofta var ute av ledd, men aldri har jeg møtt en hund som er så behagelig og tillitsfull, sier Persvang, som driver på en utdannelse som hundeinstruktør.

Mange krav

Mattilsynet fraråder på sin nettside import av gatehunder fra Sør- og Øst-Europa. Begrunnelsen er farlige parasitter. Hvis man likevel velger å gjøre det, må man følge strenge krav. Tyrkia er et ikke-listeført tredjeland, noe som skjerper kravene. Hunden må ha gyldig EU-pass og ID-merking, eller microchip, gyldig rabiesvaksinasjon og behandling mot revens dvergbendelorm.

– Jeg begynte med å ta blodprøve, markkur og røntgen av hele hunden. Rabiesvaksine måtte gis fire måneder før vi kom til Norge. Mattilsynet måtte varsles to døgn før vi landet og der ventet en grundig helsesjekk, forteller Maiken Persvang. Hun legger til at dobermannen har fått flere vaksiner enn påkrevd.

Fått stor hjelp

– Etter flere behandlinger og opphold på hundehotell har hun blitt en sunn og frisk hund på 29,5 kilo. Hun er litt sjenert. Sikkert fordi hun er blitt jaget, men jeg syns alle fortjener en ny sjanse, sier den unge eieren.

– Jeg hadde ikke klart dette uten økonomisk støtte og varme ord. Vi opprettet en konto som har samlet inn 10.350 kroner. I tillegg har vi fått gaver og gavekort. Jeg er overveldet over at folk er så engasjerte og vil vise at de bryr seg om oss, sier hun.

– Jeg har vokst på denne prosessen. Vi har nådd et stort mål.

Markkur var aller siste sjekkpunkt på lista for at Silly skulle bli ferdig med programmet for å få være i Norge.

Denne fikk hun på onsdag hos veterinær Gunnar Sylliaas (73) på Askim veterinærkontor.

– Vi er ikke særlig begeistret for at folk importerer dyr fra utlandet. Det må jeg bare si, begynner Sylliaas.

– Den største trusselen er at folk ofte blir lurt. Selgere viser flotte attester og vaksinekort, men det kan være fiktivt. Det er også vanlig at folk lures på hundens alder, forteller veterinær Sylliaas til Smaalenenes Avis.

– Når det er sagt gir ikke denne hunden noe dårlig inntrykk. Jeg stoler på Mattilsynets kontroller. De er strenge og nøyaktige. Mikrochipen stemmer og passet er i orden, oppsummer Sylliaas.

Artikkeltags