Er Olga Wilson virkelig presidentens ukjente datter?

FIKK SPØRSMÅL: Forfatter Bjørn Erik Thon ble spurt om han kunne stå for påstanden om Olgas egentlige far.

FIKK SPØRSMÅL: Forfatter Bjørn Erik Thon ble spurt om han kunne stå for påstanden om Olgas egentlige far. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Forfatteren Bjørn Erik Thon har ingen konkrete bevis for at Olga Wilson fra Hærland var president William H. Tafts datter.

DEL

Tirsdag kveld ble boka «Den amerikanske presidentens norske datter - Olga Wilsons dobbeltliv» lansert på Folkenborg museum.

Historisk korrekt?

Det ble spurt fra salen om hvorfor forfatter Bjørn Erik Thon velger å slå fast familieforholdet i tittelen på boka, når for eksempel Hans Olav Lahlum ikke en gang har nevnt sammenhengen i sin bok «Presidentene». Denne utgivelsen tar for seg 42 presidenters liv, både privat og som offentlige personer.

- Jeg har snakket med Lahlum om saken. Han kjente til historien og ønsket meg lykke til, svarte Thon.

- Hvorfor velger du å vinkle på presidentens farsrolle, når Lahlum ikke tok det med?

- Lahlum skrev en historisk korrekt bok. Det er to helt forskjellige prosjekter. Jeg skildrer historien om Olga Wilson, og president William H. Taft har en birolle.

Holdt det hemmelig

Thon bekrefter at det ikke finnes noe konkret bevis på at presidenten var faren til det uekte barnet i Hærland. Det beste argumentet er kanskje at Anna har gitt denne forklaringen til sin datter Olga.

- William H. Taft og Olgas mor, Anna Wilson, var i samme by på det tidspunktet da Olga må ha blitt unnfanget. Det vet vi. I brevvekslingen mellom mor og datter omtaler de dad (pappa) som en de savner, men samtidig frykter at vil unngå dem. Han var der som en biperson gjennom hele livet. Igjen vil jeg si at dette er en bok om Olga. De sterke kontrastene i hennes dobbeltliv, hennes kjærlighet til dyr og natur, og det sterke forholdet til moren.

Artikkeltags