En logisk datadoktor

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Roger Antonsen (32), opprinnelig fra Skiptvet, har avlagt doktorgraden ved Institutt for informatikk.

DEL

Han forsvarte sin doktoravhandling med en disputas fredag. Antonsen forklarer at hans fagområder er matematikk og logikk.

– Jeg er opptatt av hvordan vi tenker, hvordan vi beviser matematiske påstander og hvordan vi kan få datamaskiner til å tenke for oss, sier han.

Vidt fagfelt

I sin avhandling tar han for seg et område som kalles automatisk resonnering. Studiet av hvordan man kan få maskiner til å tenke eller resonnere har blomstret opp sammen med utviklingen av datamaskiner og informasjonsteknologi. Antonsen forteller at han gikk ut av videregående i Askim i 1996. Hans universitetsstudier har spent over et vidt fagfelt, fra latin og filosofi til data og matematikk.

– Det kan virke som om det er lang vei fra filosofi til matematikk?

– Tvert imot. Det er dype forbindelseslinjer.

Hva er fundamentet for vår tenking og matematikk?

Logikk er både en selvstendig gren av matematikken og et utgangspunkt for å analysere grunnlaget for all tenking og matematikk, sier han.

Neppe overrasket

Antonsen er ansatt på Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, hvor han primært har en forskerstilling, men også underviser litt. De som kjenner Antonsen godt fra hans ungdomsdager i Indre Østfold, er neppe overrasket over hans akademiske karriere.

– Jeg har alltid vært veldig engasjert og nysgjerrig på ting, alt fra sjonglering, foto og musikk til sjakk, naturvern og litteratur. Matematikk og filosofi opptok meg sterkt også i ungdomsårene, sier han. 32-åringen bor i Oslo med samboer, men forteller at han ofte er i Skiptvet og Askim og hilser på sin familie.

Artikkeltags