Flere hundre bilister har kollidert – nå er det høysesong for påkjørsler av dyr

Smell: På riksvei 22 ved Jørgentvedt i Trøgstad smalt det skikkelig da denne bilen traff en elg i september. Høst er høysesong for påkjørsler av dyr.

Smell: På riksvei 22 ved Jørgentvedt i Trøgstad smalt det skikkelig da denne bilen traff en elg i september. Høst er høysesong for påkjørsler av dyr. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I Østfold har nær 400 bilister kollidert med dyr i fjerde kvartal de siste 10 årene. Det har kostet forsikringsselskapene mer enn 8 millioner kroner.

DEL

Høstjakta er i gang, og sammen med mørkere kvelder er det noe av årsaken til at høsten er høysesong for påkjørsler av dyr.

Nær 400 bilister har fått et ublidt møte med dyr i løpet av fjerde kvartal de siste 10 årene i Østfold. I tillegg kommer de skadene som ikke er meldt til forsikringsselskapene.

Store skader

– I oktober går antall kollisjoner med dyr markant opp rundt om i landet, sier bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.

Det er store variasjoner mellom fylkene, viser tallene fra Finans Norge. Flest kollisjoner er det i Hedmark og Møre og Romsdal, etterfulgt av Rogaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

Mørke kvelder, sesongtrekk fra sommer- til vinterbeite og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten.

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt når hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

– Demp farten spesielt i grålysningen, i skumringen og ved fullmåne, anbefaler Fleinsjø.

Plikt til å melde fra

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg, og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemnda, sier Fleinsjø.

Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

– Du risikerer ikke bonustap på forsikringen, og betaler ikke egenandel, sier Fleinsjø.

Gode råd

I en pressemelding gir Gjensidige forsikring følgende råd for å unngå påkjørsler:

·         Demp farten i utsatte perioder på døgnet.

·         Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.

·         Fareskilt for dyr er utplassert langs veien av en grunn.

Statistikk er hentet fra Finans Norge og er antall meldte dyrepåkjørsler til forsikringsselskapene i Norge.

Artikkeltags