Vil mobilisere flere hundre sambygdinger for å få på plass fibernett

PÅDRIVER: Lars Erik Erøy bor midt på tjukke bygda i Hærland og vet alt om dårlige nettforhold.

PÅDRIVER: Lars Erik Erøy bor midt på tjukke bygda i Hærland og vet alt om dårlige nettforhold.

Artikkelen er over 4 år gammel

Hærland kan bli en foregangsbygd i Indre Østfold. Stikkordet er bygdefiber.

DEL

EIDSBERG: Initiativtaker og pådriver er Lars Erik Erøy. Han har fått ja fra Viken Fiber i Drammen: Selskapet er villig til å bygge ut Hærland med fiber til internett, tv og telefoni.

Forutsetningen er at 50–55 prosent av husstandene melder sin uforpliktende interesse for å bli med som abonnent.

– Vi snakker om cirka 550 husstander totalt sett i Hærland. Det innebærer at nærmere 300 må melde sin interesse for at det skal være økonomi i dette, sier Erøy.

Sender ut skriv

Nå er han i gang med å sende ut infoskriv til husstandene. Han tar med seg alle områder i Hærland – via Homstvedtsletta til Krogstad/Dal, Ørkenveien (der han selv bor), Myrås, Svarverud, Slora og Faugli.

– Til infoskrivet ligger det ved en svartalong, hvor man kan melde sin interesse. Dette dreier seg ikke om noen bindende kontrakt.

– Hva vil det koste å få lagt fiber til eget hus?

– Viken Fibers erfaringstall anslår en pris på inntil 10.000 kroner per husstand. Mange av de aktuelle områdene består av jorder, og Viken regner det derfor som lett å legge fiberen i bakken, sier han.

Må henge med

Erøy, som til daglig er senterleder ved Töcksfors Shoppingsenter, vet av egen erfaring at bredbåndsforholdene i Hærland er alt annet enn tilfredsstillende.

– Selv kan jeg ikke sitte hjemme og jobbe via VPN-tunnel. Det er så tungvint at jeg har vurdert å flytte til Mysen, sier han.

Erøy karakteriserer et fungerende nett som et basisbehov for at et moderne samfunn skal kunne fungere.

– Noen vil kanskje si at de har såpass nett at de kan surfe på telefonen og ta ned noen tv-kanaler. Men morgendagens behov tilsier helt andre kapasiteter. Skal Hærland beholde de yngre generasjoner, er bygda nødt til å henge med på nettutviklingen, understreker han.

Erøy mener at inngangsprisen for fiber kan vise seg som vel anvendte penger for Hærlands husstander. Erfaring fra eiendomsmarkedet viser at husprisen gjerne stiger dersom boligen har en god nettilknytning.

Erøy legger til at Viken åpner for at også Havnås i Trøgstad og Kallak i Marker kan bli med på fiberutbyggingen som har Hærland som utgangspunkt.

Artikkeltags