Grethe (83) har trimmet pensjonistene i 19 år: – Vi må få folk opp av sofaen

LEDER AN: Med høye kneløft fører Grethe Løken an i seniortrimmen. Rundt 30 damer var med denne torsdagen, men ikke en eneste mann. – Mannfolka sier at det blir for mye damer. Men de er velkommen, ler Ragnhild Bratli.

LEDER AN: Med høye kneløft fører Grethe Løken an i seniortrimmen. Rundt 30 damer var med denne torsdagen, men ikke en eneste mann. – Mannfolka sier at det blir for mye damer. Men de er velkommen, ler Ragnhild Bratli. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Løft knærne, jenter, kommanderer Grethe Løken (83) blidt. I 19 år har hun ledet seniortrimmen for Eidsberg-pensjonistene, og tempoet er fortsatt imponerende høyt.

DEL

EIDSBERG: Etter ti år har Løken og pensjonistforeningen nå frasagt seg ansvaret for trimopplegget Den gylne spaserstokk, og håper Eidsberg Sparebank kan finne noen til å ta over den stafettpinnen. 50 pensjonister var med på avslutningen hvor Grethe Løken ble takket av med velfortjent heder.

LES OGSÅ: – Hadde vi hatt flere sitteplasser ville flere eldre kommet seg ut på tur

Høye kneløft

Men 83-åringen har på langt nær sluppet tøylene når det gjelder å holde bygdas pensjonister varme i trøya. Hver torsdag formiddag er det seniortrim etterfulgt av seniordans på Mysen Idrettsforenings klubbhus. Og den spreke pensjonisten vet hvordan hun skal få støle og stive muskler og ledd i bevegelse, pulsen til å stige og svetten til å piple hos den noe eldre garde.

– Du blir svett og varm. Og sliten. Vi gjør det vi klarer, sier Grethe Løken.

(Saken fortsetter under bildet)

GA FRA SEG SPASERSTOKKEN: Ragnhild Bratli (til venstre) og Grethe Løken i pensjonistforeningen har gitt fra seg ansvaret for Den gylne spaserstokk etter ti år med trimopplegget. – Det ble mye jobb med å kjøpe inn stokker og merker og lede dette, sier Løken.

GA FRA SEG SPASERSTOKKEN: Ragnhild Bratli (til venstre) og Grethe Løken i pensjonistforeningen har gitt fra seg ansvaret for Den gylne spaserstokk etter ti år med trimopplegget. – Det ble mye jobb med å kjøpe inn stokker og merker og lede dette, sier Løken. Foto:

Dansen har hun overlatt styringen med til noen andre etter at hun måtte skifte en hofte for åtte år siden, men hun blir gjerne med på litt ringdans eller flat tango. Og når de godt voksne trimmerne stiller seg i en ring rundt henne på gulvet og er klare til høye kneløft, er det Løken som fører an til akkompagnement av en glad jazzmelodi.

– Det hender hun blåser i en fløyte også, hvis vi prater for mye, sier Ragnhild Bratli (76), leder i Eidsberg pensjonistforening.

Kaffeprat

Praten går likevel livlig et kvarters tid før trimmen starter, og gjenopptas med vigør i pausen mellom trim og dans. Et assortert utvalg kaker settes frem, og det ryker velduftende av nylaget kaffe.

– Det sosiale er utrolig viktig, sier Løken og Bratli nærmest i kor.

De får bifallende nikk fra trimmere som kommer inn døren, iført røde t-skjorter med påskriften «Seniortrimmen». Eldste deltaker er 93 år. Og på dansen er faktisk den eldste 102 år.

LES OGSÅ: Marit Skaar (76) er fortsatt i jobb ni år etter at hun pensjonerte seg: – Alltid vært vant til å jobbe mye

Et liv med trening

– Hva er det med deg og trim og trening, Grethe Løken?

– Jeg holdt på med turn i Mysen Idrettsforening fra 1945 og har drevet med omtrent alt mulig av idrett. Jeg var også en tid nestleder i Østfold Idrettskrets. Så var jeg jo kroppsøvingslærer i skolen i alle år, til jeg ble pensjonist. Da var jeg egentlig litt ferdig med det ...

– Men hva skjedde?

– Lederen i pensjonistforeningen ringte og lurte på om jeg kunne begynne med trim for eldre. Jeg gikk med på å ta et kurs. Så startet vi på Røde Kors-huset for 19 år siden.

– Når startet dere med seniordans?

– Vi begynte i det små med både trim og dans det samme året. Jeg tenkte at får vi ti deltakere, skal jeg være kjempeglad. Etter et år var vi så mange at vi måtte flytte fra Røde Kors-huset. I dag er vi rundt 30 på trimmen og 25 på dansen.

(Saken fortsetter under bildet)

MED HUMØR: – Jeg har stor glede av å lede seniortrimmen, sier Grethe Løken (83). Hun påpeker at både den fysiske aktiviteten og det sosiale er svært viktig for seniorene.

MED HUMØR: – Jeg har stor glede av å lede seniortrimmen, sier Grethe Løken (83). Hun påpeker at både den fysiske aktiviteten og det sosiale er svært viktig for seniorene. Foto:

– Hva er gevinsten?

– Når du blir pensjonist, er det viktig ikke å bli sittende rolig. Vi må få folk opp av sofaen, ut av huset, sier Løken.

– Vi sparer jo kommunen for en del utgifter ved at eldre holder seg i aktivitet. For å kunne bo hjemme og klare seg selv så lenge som mulig, er det viktig å holde seg i form, skyter Ragnhild Bratli inn.

– Hvor lenge har du tenkt å holde på med trimmen?

– Så lenge jeg orker, svarer Grethe Løken.

Artikkeltags