Økonomi-blogger fra Mysen: – Jeg sparer ikke pengene mine i pensjonsfond

Jenny Lund holder økonomiforedrag på Eidsberg bibliotek

Jenny Lund holder økonomiforedrag på Eidsberg bibliotek

Artikkelen er over 1 år gammel

Lokal økonomi-blogger holder foredrag om sparing på Eidsberg bibliotek.

DEL

EIDSBERG: – Sparing er veldig i tiden nå, men det er litt å sette seg inn i. Derfor holder vi et foredrag på Eidsberg bibliotek, forklarer Jenny Lund.

Hun har utdanning innen økonomi og har startet en blogg der hun skriver om personlig økonomi. Tirsdag skal hun holde et foredrag om sparing sammen med lederen for MoneyPenny Norge, Beate Engelschiøn.

– Foredraget vi skal holde er for alle. Det er en enkel introduksjon i sparing og hvordan man kan komme i gang, sier Jenny Lund.

– Hva er MoneyPenny Norge?

– Det er en Facebook-gruppe for kvinner der vi snakker om økonomi, sparing og investering.

– Er det forskjeller i hvordan kvinner og menn gjør det?

– Ja, kvinner er ofte ikke så aggressive når de investerer pengene sine. Det er en taktikk som viser seg å være best på sikt.

Slanke-feilen

– Hva er den største feilen folk gjør når de starter å spare?

– Det er den samme feilen som folk gjør når de starter å slanke seg, de går for hardt ut og sparer for mye av inntekten sin. Det gir ikke noe glede over tid.

– Hvor mye bør man spare?

– Det kommer an på livssituasjonen til den som sparer. Det er en fordel å ha noen månedslønner i buffer om noe skulle skje. Har man dyre lån kan det også svare seg å betale dem ned før man begynner å spare.

– Hvis man vil sparer mer enn en buffer, hvor bør man sette pengene?

– Over tid så viser internasjonale indeksfond å være best. Det er mange måter å finne gode fond på, men i hovedsak er det to typer. Aktive fond og indeksfond. Aktive fond blir styrt aktivt, på kort sikt kan disse fondene ha mer avkastning, men det er vanligvis høyere forvaltningsgebyr. Indeksfond er passivt styrt og følger prisindeksen, slike fond gjør det best over tid.

Pensjonssparing

– Er det viktig å spare til pensjon?

– Ja, det er det. Men jeg sparer ikke pengene mine i pensjonsfond (IPS). Det er noen skattefordeler med å spare slik, men man binner også opp pengene til man blir pensjonist. Trenger man midler til et huskjøp eller noe annet som skjer, så er ikke pengene tilgjengelig. Derfor sparer jeg pengene mine i vanlige fond.

– Hva er den største feilen folk gjøre når de sparer i fond?

– Noen forsøker å vente til det blir et lite krasj, jeg tenker slik innimellom. Det viktigste er å komme i gang. Andre tror at man må spare mye, det er ofte fordi de sammenligner seg med andre. Når man sparer er ikke det noe poeng i, og igjen, det viktige er å start, understreker Jenny Lund.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken