Terje Olav Fagerheim (72) som bor ved Eidsberg stasjon sperret øynene opp da han så bildet av den nyrestaurerte bjørnen ved Bliksland bru ved Tomter i Smaalenenes Avis rett før jul.

LES OGSÅ: Haralds far laget bjørnen som sover ved Bliksland bru – spesiell historie ligger bak

Sovende bjørner langs Østre linje

– Bjørnen er prikk lik den som har stått ved Tangelandbrua i Eidsberg ved Østre linje i mange år, sier han.

LES OGSÅ: Bil kjørte inn i taket på undergang ved togstasjon

Siden 1958 har Hobøl-bjørnen hatt fast plass på Bliksland bru ved Tomter. Bjørnen var ferdig restaurert til åpningen av nye Bliksland bru i desember i fjor.

LES OGSÅ: Nå blir det omkjøring på denne veien

– Den sovende bjørnen ved Tangelandbrua i Eidsberg var også laget i 1958, forteller Fagerheim.

Harald Solum avduket den nyrestaurerte Bliksland-bjørnen da den nye brua på Tomter var ferdig. Han fortalte at hans far, Arne Solum,  laget bjørnen av mørtel som ble til overs da brukaret til Bliksland bru ble laget i 1958.

 

– Henry Ruud fra Rakkestad, som døde i 1997, fortalte meg at det var han som har laget bjørnen ved Tangelandbrua, sier Fagerheim.

– Fortalte han om andre bjørner han hadde laget?

– Nei, ikke som jeg husker. Men jeg har i alle år vært klar over at det er en lik bjørn ved Bliksland bru på Tomter. Årsaken er at jeg har hatt en bror som har jobbet på jernbanen. Han fortalte om den, svarer han.

LES OGSÅ: Nå skal planoverganger i Eidsberg sikres

 

Barndomsminner ved brua

Fagerheim forteller at rakstingen Ruud var med på arbeidslaget som støpte brukaret til Tangelandbrua i Eidsberg. Samtidig ble bjørnen laget.

– Som ung husker jeg godt bjørnen ved brua. Øynene på denne bjørnen var helt spesielle. Det er to klinkekuler som en annen nabo, Nelly Tangeland, ga for at bjørnen skulle få øyne, forteller han.

Flere ganger ble bjørnen ved Tangelandbrua dyttet ned i skråningen.

Så forsvant den.

 

– Jeg snakket mye om den sovende bjørnen ved brua langs Østre linje. For meg var den nærmest blitt et minne fra ungdomstiden. Så fikk jeg tips om at den var i Trøgstad. Og der fant jeg den, på butrappa til en gård, forteller han.

LES OGSÅ: E18-brua er 19 år gammel – pilarer tåler ikke å stå i vann

Fagerheim fikk bjørnen og ga den til Henry Ruud som hadde laget den.

– Ta bjørnen med deg hjem. Sett den i hagen. Da blir den ikke borte, var rådet fra Ruud.

Det er 20 år siden. Bjørnen har holdt til på eiendommen til Terje Olav Fagerheim ved Eidsberg stasjon. Men den 60 år gamle sovende bjørnen er merket av tidens tann.

– Nå skal den restaureres, men fortsatt ha fast plass i hagen, sier han.

 

Avisen har kontaktet Harald Solum i Hobøl som avduket Bliksland-bjørnen på Tomter rett før jul. På spørsmål fra avisen om Henry Ruud jobbet på samme laget som hans far og eventuelt kunne ha blitt inspirert til å lage en lik bjørn ved Tangelandbrua, så svarer Solum at han ikke kan erindre at hans far nevnte Henry Ruud. Solum opplyser også at han ikke kan huske at hans far nevnte flere bjørner.

FAKTA

  • Tangelandbrua er mellom Salerudkrysset og Eidsberg stasjon.

  • I dag går det ikke normal biltrafikk over brua.

  • Den er en del av bruene langs Østre linje.