Gå til sidens hovedinnhold

Eidsberg-bønder trosser trenden

Artikkelen er over 12 år gammel

Stadig flere økobønder går tilbake til vanlig drift, men på Finstad gård i Eidsberg har de ingen planer om å slutte.

Økologiske produkter er i vinden som aldri før, men blant norske bønder er tendensen stikk motsatt. Nå er antallet bønder som gir opp økologisk drift nesten like stort som antallet bønder som kommer til. En undersøkelse utført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning viser at én av fire økologiske gårdbrukere vurderer å slutte med økodriften og gå tilbake til vanlig jordbruk.

Gir ikke opp
- Når det har grodd til som verst med ugress i åkeren har jeg av og til hatt lyst til å sprøyte igjen, men det har bare vært en tanke og aldri vært aktuelt, sier økobonde Randi Finstad Sand.

Sammen med mannen Ole Johannes Sand har de siden 2003 drevet økologisk korn- og melkeproduksjon på Finstad gård i Eidsberg. Stort sett har de bare positivt å melde om den miljøvennlige ordningen.

Langt unna målet
Regjeringens mål er at innen 2015 skal 15 prosent av landbruket være økologisk. Idag ligger tallet på 4,3 prosent for jordbruk og 1,7 prosent av melkeproduksjon. For å nå målet må 7.500 nye bønder legge om driften, men på de siste fire årene har 772 meldt seg inn og 646 ut. Nettotilsiget er dermed bare 126. Eidsberg-bøndene tror staten må friste med mer penger for å få flere til å bli med på øko-ordningen.

- Man må legge på prisene å gjøre det mer lønnsomt å drive økologisk. I tillegg må man tåle at ikke alle agurker er helt rette. Jeg mener, et eple som ligger på benken i en måned uten å forandre seg - det er det noe galt med, mener Randi Finstad Sand.

Les mer om hva som skal til for å tjee på økologisk landbruk i papirutgaven eller PDF-utgaven av Smaalenenes Avis