Dørvakten må i retten

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Statsadvokatene har tatt ut tiltale mot dørvakten i Station Pub-saken. Daglig leder ved puben er ilagt forelegg.

DEL

Mysen: Drøyt halvannet år etter den grove voldsepisoden er påtalespørsmålet om sider avgjort. Dørvakten som slo en mann med teleskopbatong (jernkølle), er tiltalt for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap.Mannen som ble slått, en 30-åring, ble påført brudd i høyre underarm, brudd i flere fingre og kutt i hodet. Han var innlagt på sykehus og tilstanden ble karakterisert som livstruende den natten slagene falt.Dørvakten måtte etter voldsepisoden finne seg ny jobb. Politiets godkjenning for å arbeide som dørvakt ble midlertidig inndratt inntil saken er avgjort i domstolene.

Sprayet flere

Ifølge vitner slo dørvakten med batongen gjentatte ganger, i flere minutter. Mens dette foregikk forsøkte en 29-åring fra Mysen, som da var god venn med 30-åringen, å gripe inn. Dørvakten skal ifølge tiltalen ha sprayet tåregass i øynene på denne karen også. For dette er dørvakten tiltalt for legemsfornærmelse.Han er også tiltalt for legemsfornærmelse mot en tilfeldig forbipasserende som ville gripe inn. Denne mannen skal ha fått et slag i albuen med batongen og en dusj tåregass i øynene.

– Mindre alvorlig

Dørvakten har hele tiden hevdet at han handlet i nødverge. Han skal ha vært redd for at 30-åringen var bevæpnet, og at han ville skyte. Dørvakten sprayet derfor tåregass i øynene på 30-åringen, og slo ham deretter med teleskopbatongen, angivelig for å holde ham nede.

Lovparagrafen som statsadvokatene har lagt til grunn i tiltalen, er Straffelovens 229, første straffalternativ. Dette er den mildeste varianten av denne paragrafen, og har en lavere strafferamme enn den opprinnelige siktelsen, som gikk på paragraf 231.

– Dette må bety at statsadvokaten har vurdert denne saken som mindre alvorlig enn det politiet først mente. Det styrker hans påstand om nødverge, sier advokat John Christian Elden.Det er enten han eller hans kollega i advokatfirmaet Elden, Thomas Randby, som skal forsvare dørvakten.Advokat Jan Kildahl, som er bistandsadvokat for offeret i saken var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Rettssaken er berammet til to dager i november.

5000 kroner

Mens dørvakten sloss med 30-åringen ute i Jernbanegaten den oktobernatten, ble også daglig leder ved Station Pub, Mette Leret, involvert.

Hun brukte en elektrosjokkpistol mot 30-åringen, også dette for angivelig å holde ham nede på bakken.

En elektrosjokkpistol er et redskap som sender ut et smertefullt elektrisk støt, og er ment å skulle sette den som rammes ut av spill, uten å skade. Det er imidlertid forbudt å eie slike elektrosjokkvåpen i Norge. Leret har innrømmet både oppbevaring og bruk i politiavhør, og hun er nå ilagt et forelegg på 5.000 kroner.

- Forelegget er ilagt for brudd på Våpenloven og for legemsfornærmelse mot 30-åringen, opplyser politiadvokat Espen Jamissen i Follo politidistrikt.

Artikkeltags