– Dette var et drapsforsøk

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Askimingen som ble skutt mens han lå hjemme og sov i forrige uke, mener han ble utsatt for et drapsforsøk. Og det kunne ha endt med at flere liv gikk tapt.

DEL

Askim: – Dette var et drapsforsøk. Det kan ikke karakteriseres som noe annet, sier Jan Ivar Ringstad. 36-åringen snakker med Smaalenenes vis via telefon. Han oppholder seg nå på hemmelig adresse – av sikkerhetshensyn. Ringstad mener det var ren flaks at han ikke mistet livet da noen skjøt mot soverommet hans. – Jeg ble skutt mens jeg lå i senga og sov. Hadde jeg ligget to centimeter til siden, kunne dette fått dødelig utfall. Og ikke minst: Samboeren min lå like ved meg. Det er bare tilfeldig at gjerningsmannen ikke drepte oss begge. I naboleiligheten lå det tre små barn og sov. – Kuler stoppet i soveromsveggen deres, sier Ringstad. Han vil ikke røpe flere detaljer om åstedet, hva han hørte og så, eller hvordan det ser ut der nå. Det kan ødelegge politiets etterforskning. – Og det ønsker jeg ikke. Politiet har vært helt enestående mot meg i denne saken, både den natten det skjedde, og etterpå.

Ingen advarsel

Ringstad ble truffet av et skudd i hofta. Prosjektilet skiftet bane da det traff kroppen hans, og lagde en 20 centimeter lang sårkanal i låret. Kula måtte opereres ut. – Hvordan er formen din nå? – Jeg føler meg helt skutt, he-he. Ringstad klarer å mobilisere litt galgenhumor rundt det som har skjedd, selv om han ser svært alvorlig på attentatet. – Det gjør vondt i skuddsåret akkurat nå. Og det er uvvisst om jeg får varige mén. Kula ødela sener og muskler, forteller 36-åringen. – Fikk du noen advarsler før det ble åpnet ild? – Nei. Jeg har levd med voldsalarm i to år, men dette kom helt overraskende. Jeg og samboeren lå og sov, og vi våknet av skytingen. Alt var over på noen sekunder – Hva synes du om måten dette skjedde på? – Dette var en uhyre feig handling. Tenk å skyte mot folk som ligger og sover, helt forsvarsløse, uten å ta hensyn til andres sikkerhet.

– Har ingen fiender

– Har du noen teori om hvem som står bak? – Ja, det har jeg. Jeg har ingen fiender, det kan ikke være så mange som har motiv for å gjøre noe sånt. Jeg tror dette har forbindelse med min tidligere jobb som dørvakt. – Har du tilknytning til noe kriminelt miljø? – Nei, overhodet ikke. Etter at jeg måtte slutte som dørvakt i 2003, har jeg jobbet som lastebilsjåfør. Jeg har jobbet mye, og ellers levd et stille og rolig hjemmeliv.

Rettssak i vente

Ringstad skal i november møte i tingretten i Mysen. Han er tiltalt for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap, etter at han i oktober 2003 banket opp en 30-åring med teleskop-batong utenfor Station Pub der han jobbet. 30-åringen ble livstruende skadd. Jan Ivar Ringstad hevder han slo i nødverge den gangen, og vil nå stå fram med navnet sitt i pressen. – Jeg føler at jeg ikke har noe å skjule eller å skamme meg over, sier han. Ut over dette, vil han ikke kommentere straffesaken mot seg. – Hva tenker du om fremtiden etter det som skjedde? – Jeg kan ikke fortelle noe om eventuelle sikkerhetstiltak. Men for å si det sånn: Jeg vil selvsagt ikke utelukke flere forsøk på å ramme meg, sier Jan Ivar Ringstad til Smaalenenes Avis.

Artikkeltags