Dette er bedre enn enn å røyke

Damper: Jan?Einar Wold (42) sluttet å røyke 17. april 2013 ? samme dag som han begynte med damping ? eller e-sigaretter som det også heter.

Damper: Jan?Einar Wold (42) sluttet å røyke 17. april 2013 ? samme dag som han begynte med damping ? eller e-sigaretter som det også heter. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Jan-Einar Wold damper som en skorstein. Det er bedre enn å røyke.

DEL

Spydeberg: – Hvor mange år har du røyket?

– I 24 år.

– Hvor mange sigaretter røyket du per dag?

– Det ble 20 til 25 sigaretter hver dag.

– Da du begynte med damping, sluttet du å røyke på dagen. Var det vanskelig?

– Nei. Jeg har ikke savnet røyken en eneste dag.

– Hvor kan du kjøpe e-sigaretter?

– Utstyret selges i Norge. Men nikotinholdige væsker må kjøpes i utlandet.

– Er det lov å dampe innendørs i Norge?

– Damping omfattes ikke av røykelovens bestemmelser. Det er derfor opp til huseier å tillate det. På Gardermoen, for eksempel, er det lov. På Jernbaneverkets eiendommer er det derimot forbudt.

– En japansk studie ble publisert i media. Den viste at e-sigarettene – eller damping – er minst like skadelig som å røyke. Hva sier du til det?

– Det var en studie som av forskere senere er avvist som helt feil. Jeg kan vise til England som har en liberal politikk når det gjelder e-sigaretter. Der begynner de nå å se resultater etter at over 2 millioner røykere har gått over til e-sigaretter. Helsedirektoratet i England slår fast at damping har store helsefordeler. Siden dampen kom på markedet i 2003, har ingen i hele verden så langt dødd av den.

– Mener du at damping er sunt?

– Nei. Sunt er vel å dra det litt langt. Men en mengde studier viser en enorm helsegevinst når en røyker går over til damping.

– Hvordan fungerer en e-sigarett?

– Man inhalerer en fordampet væske med smak og eventuelt nikotin som gir en følelse av å røyke. Væsker kan kjøpes med ulik nikontinstyrke.

– Du er medlem av styret i Norsk Dampselskap. Er dette et tulleselskap for dere som bruker e-sigaretter?

– Nei. Det er en seriøs forening som arbeider for en fornuftig regulering av e-sigaretter – i tillegg til å samle informasjon. Vi har flere fora og grupper for dampere – og samler rundt 15.000 brukere.

– Hvordan reagerte barna dine på at du røyket – og begynte å dampe i stedet?

– Mine to barn hadde aldri opplevd noe annet enn at jeg røyket. Derfor reagerte de heller ikke så mye på det. Men da jeg sluttet, syntes de at det var veldig positivt. Selv opplevde jeg en merkbar helsegevinst allerede etter få uker.

Artikkeltags