Byttet på rollene i kampen mot kreft

Pretty in pink: Lasse Hovd, Vidar Skyvulstad og Einar Endresen kommer spradende i solskinn og et regn av roseblader ved Solbergfoss kraftstasjon i Askim.
Foto: Christian Berset/Studio CB

Pretty in pink: Lasse Hovd, Vidar Skyvulstad og Einar Endresen kommer spradende i solskinn og et regn av roseblader ved Solbergfoss kraftstasjon i Askim. Foto: Christian Berset/Studio CB Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er tydeligvis ikke noe problem for tre menn å sprade rundt i rosa dameklær på Solbergfoss så lenge tanken bak er god.

DEL

Tonje Lie fra Askim er vant til å endre utseende på folk, som parykkmaker og anerkjent sminkør, blant annet ved Det Norske Teatret. Hun driver også sminkebutikken Jålebukken på nett.

Da hun ville samle inn penger til kreftsaken var det derfor naturlig å tenke i de baner. Ideen var at tre menn som har vært, eller er, rammet av kreft skulle kle seg i dameklær.

Tilsvarende skulle tre kvinner kle seg i herreklær. På den måten kunne herrene støtte kvinnenes sak, og motsatt.

Lie kontaktet den lokale Askim-fotografen Christian Berset i Studio CB for å få foreviget de to motivene.

– Hun kom til meg med denne ideen til et prosjekt. Tanken bak var å både støtte kvinnenes Rosa sløyfe-aksjon, og herrenes Movember-kampanje, forklarer Berset.

Etter litt jobb fant de to både tre menn og tre kvinner som ville stille opp.

– Det var nok litt lettere å få tak i tre kvinner enn tre menn, erkjenner Berset.

Han tror det kan være vanskelig for menn å være åpne om blant annet prostatakreft. Da de kom i kontakt med Prostatakreftforeningen (PROFO) løsnet det imidlertid.

– De kom med forslag til menn vi kunne bruke, fortsetter Christian Berset.

Alle tre kvinnene kommer fra Østfold, mens midt på bildet av mennene sprader den lokale politimannen Vidar Skyvulstad på gangbrua ved Solbergfoss. Hoblingen er iført en rosa babydoll.

– Det var ikke noe problem. Jeg er en mann på 106 kg, så jeg regner ikke med noen misforståelser, ler Skyvulstad, som selv hadde prostatakreft for seks år siden. Han har også engasjert seg en del i kreftsaken.

– Fokuset på saken er det viktigste. Da får det bare være at man må se ut som en frik på et bilde. Og vi hadde det jo faktisk veldig moro da vi gikk bortover der, fortsetter han.

Skyvulstad er meget godt fornøyd med resultatet.

– Det ble et flott bilde. Fotografen var både flink og profesjonell, sier han.

Hoblingen er opptatt av menn tør å sjekke seg for kreft.

– Alle menn over 45 må sjekke prostataen sin grundig, sier Skyvulstad.

Bildet av de tre kvinnene i herreklær er tatt i bakgården ved Gamle Øvre Cafe.

– Det var relativt lett å stille opp på et slikt bilde, sier Askim-kvinnen Marit Borger.

– For det første er det jo en god sak, og så står man i en situasjon med kreft selv. Da vil man selvfølgelig støtte dette, sier Borger.

Nå skal bildene etter planen auksjoneres bort, og alle inntektene skal gå til Brystkreftforeningen Indre Østfold og PROFO Østfold.

– Det er snakk om to eksklusive utgaver i størrelse 50 x 70 centimeter i glass

og ramme. Nå håper vi på en best mulig eksponering av disse og auksjonen, slik at vi kan få en god pris til inntekt for en god sak, sier fotograf Berset.

De to initiativtakerne har opprettet siden «Auksjon til inntekt for Brystkreftforeningen Indre Østfold og PROFO Østfold» på Facebook, hvor selve auksjonen vil foregå.

– Det mulighet for både en åpen og lukket budgiving. Folk kan by direkte til Kreftforeningen eller til oss, sier Christian Berset.

Artikkeltags