Østfoldinger fikk over 26 millioner kroner i erstatning etter branner

DEL

I 2017 ble 137 driftsbygninger skadet i brann landet over. Tallene er 30 prosent lavere enn gjennomsnittlig antall branner de siste fem foregående år, og det er over 30 prosent nedgang i brannskadeerstatning. For å finne tilsvarende skadeutbetalinger for landbruksbranner må vi tilbake til år 2007, sier Pål-Arne Oulie, styreleder i Landbrukets brannvernkomité.

LES OGSÅ: Slik så takspottene til Ørje-mannen Jøran ut – nå advarer elektriker andre om brannfarlige lamper

I Østfold oppsto det i fjor 16 branner, mot 13 året før. Dette innebærer altså en økning i motsetning til landssnittet. I 2013 brant 24 driftsbygg i Østfold.

I fjor fikk de rammede østfoldingene 12.190.405 kroner i erstatning. Noe som er en halvvering sammenlignet med utbetalingene i 2016, viser tall fra Landbrukets Brannvernkomité.

Komiteen har også laget en oversikt over boligbrannene de siste årene. Ifølge statistikken skjedde det i fjor 10 boligbranner Østfold. Samlet sett ble det utbetalt erstatninger for over 14 millioner kroner.

LES OGSÅ: Tre ting du må gjøre for egen brannsikkerhet

Siden satsingen på brann- og el-sikkerhet, som startet i 2014, har 2.500 bønder, hovedsakelig husdyrprodusenter, gjennomført denne formen for el-kontroll og utbedret brannfarlige avvik. Mange av disse har mottatt tilskudd på 5.000 kroner for tiltaket. I tillegg til satsingen på el-kontroll, har nytt krav i 2017 om varsling av brann til mobiltelefon gjort at særlig mange husdyrbønder har montert telefonutringer for brannalarmanlegg. Flere tusen bønder har også tatt sertifikat i varme arbeider i fjor, der det inngår i kurset å øve på brannslukking, sier Oulie.

LES OGSÅ: I fjor mistet Oddvar (61) kona – i dag mistet han hytta 

Artikkeltags