Gå til sidens hovedinnhold

Blågrønnalger i Lyseren

Artikkelen er over 6 år gammel

Helsehuset henger opp advarselsplakater.

- De siste dagene har det vært en økning i henvendelser angående varsel og mistanker om blågrønnalger i badevann. Henvendelsen kommer både til Enhet for Samfunnsmedisin og servicetorgene, sier leder for Enhet for Samfunnsmedisin ved Helsehuset, Heidi Novák.

Det er påvist blågrønnalger ved Hemnestangen, ifølge Helse- og miljørådgiver, Kontor for miljørettet helsevern Enebakk, Frogn og Nesodden kommune.

Novák forteller at Helsehuset i disse dager følger spesielt opp ved Lyseren.

- Vi har etter en befaring vurdert det hensiktsmessig å henge opp advarselsplakater ved Hallerud og Granodden, fortsetter Novák.

Blågrønnalgene, eller cyanobakterier, finnes naturlig i jord, luft og vann, men det kan under noen forhold forekomme oppblomstringer av dem.

Bakteriene kan produsere toksiner (giftstoffer). Ved kontakt med disse kan gi hudirritasjoner og forgiftninger, ifølge Folkehelseinstituttet på nett.

- Vi advarer mot å bade hvis man ser alger i vannet, fortsetter Novák.

På nettsidene til Folkehelseinstituttet står det at "Selv om de ofte kalles blågrønnalger, finnes cyanobakteriene både som blant annet blågrønne, grønne, gulgrønne og rødbrune arter."

Videre opplyses det om at det bare er når cyanobakteriene samler seg i klumper eller flak at de kan sees i vannet. Noen ganger kan det hende at det blir så mange av dem at hele vannet blir farget.

Bader likevel

På Hallerudstranda var det onsdag, tross advarselsskiltet, et høyt aktivitetsnivå.

- Det er ingen alger å se, hverken her eller bortover vannflaten, konstaterer to gode naboer på badetur, Tone Andresen og Dina-Emilie Zak (10).

Dermed velger de to, sammen med de fleste andre badegjestene, å hoppe i vannet.

- Det er rart. Jeg har vokst opp med hytte ved Lyseren og å bade her, og det har aldri vært noe problem som jeg kan huske, sier Andresen.

Lisbeth Skjeldrum hadde på sin side en anelse om at ikke alt er som det skal med badevannet.

- Sønnen min badet her i hele går, og han kom hjem med veldig vondt i magen. Det kan selvfølgelig ha vært noe annet, men svigerinnen min har en hytte her. Hun fortalte meg at det har blitt sett slike alger, så da var det ikke så vanskelig å legge sammen to og to, sier Skjeldrum. Hun kommer til å velge seg et annet badevann de neste dagene - for sikkerhets skyld.

Kommentarer til denne saken