Østfolds nye Barnehus kan havne her

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Regjeringen har satt av 20 mill. til et Barnehus for Østfold, Follo og Romerike. Fredrikstad har vært lokaliseringsfavoritt, men nå peker pila mot Moss, 14 dager før avgjørelsen tas.

DEL

Politiet i Østfold har meldt seg på banen i lokaliseringsdebatten rundt nytt Barnehus. Til NRK Østfold sier politimester Steven Hasseldal at de fleste sakene er lokalisert til Romerike, og en del til Ski, og færrest til Fredrikstad. Hasseldal mener at Ski ligger i midten for alle, og slik sett er godt egnet. Hvis ikke, tar han til orde for at tilbudet legges til Moss, nærmere bestemt til Kirkegaten 14, skriver Moss Avis.

Vold og overgrep

Barnehuset er et ressurssenter for barn, ungdom og deres familier som brukes når det er usikkerhet eller mistanke om vold eller seksuelle overgrep.

Moss Aps Hanne Tollerud registrerer Hasseldals lokaliseringsutspill med interesse:

- Når politiet peker på Moss, og flere på Stortinget har signalisert at et Barnehus ikke bør ligge i ytterkanten av et distrikt, bør vi komme på banen. Ordfører Tage Pettersen har støttet Fredrikstad til nå, men vi diskuterte dette på et gruppemøte tirsdag og mener at vi bør gå ut og signalisere at Moss er positiv. Jeg vil ta kontakt med Pettersen om dette.

LES OGSÅ: «Storbyene i Ytre Østfold får alt og småkommunene i Indre Østfold får intet»

Kompetanse viktig

Flere enn Fredrikstad har meldt sin interesse som vertskommune for et Barnehus, deriblant Sarpsborg og Askim.

Når Fredrikstad mener at deres alternativ er spesielt egnet, pekes det på det nye Helsehuset på Kråkerøy, der også overgrepsmottaket for Østfold ligger.

Hanne Bramo (Frp) er styreleder for overgrepsmottaket og sier til Moss Avis at det alltid vil være dilemmaer når det gjelder lokalisering, men at den kompetansen som allerede er bygd opp i Fredrikstad er et viktig moment i saken:

- Jeg synes at politimesteren er for mye opptatt av det juridiske, det geografiske, og at det bare skal være å hente en lege fra Ullevål. Jeg mener det viktigste er å bygge videre på den kompetansen som allerede er etablert i Fredrikstad. Skulle departementet likevel velge Moss, skal vi selvfølgelig bidra på alle mulige måter.

Ivaretar Moss sine interesser

Det siste mener også Tollerud, selv om partikollega Siv Jacobsen i fylket tidligere har rost ordføreren i Moss for å støtte Fredrikstad-alternativet.

- Vi er folkevalgte for Moss og må selvfølgelig ivareta Moss sine interesser, sier Tollerud og vil høre med Pettersen hva som nå bør skje.

Det var tidligere stortingsrepresentant for SV, May Hansen, som foreslo barnehus i Norge i 2004.

Nå får Østfold barnehus nummer 11 i landet. Kanskje det havner i Moss.

Artikkeltags