Eidsberg/Trøgstad:  Flere hundre barn markerte Barnehagedagen i Indre Østfold i dag. I Kirkestallen barnehage i Trøgstad hadde de ballonger, moro og lek i skogen. I Eidsberg var barnehager samlet i Mysen sentrum.

5-åringene i Linnea Natur- og gårdsbarnehage i Hærland tok seg gjennom skog, regn og syv sekundmeter vind.

– Vi startet kl. 08.00 for å rekke frem til ti. Barna har gått på og vært kjempeflinke. Vi klarte oss med kun én drikkepause, forteller Cato Krosby i Linnèa Natur- og gårdsbarnehage i Hærland. De gikk drøyt seks kilometer, som er langt for korte bein. Eller?

– Ikke så langt

– Jeg syns ikke det var så langt selv om det var langt, sier en av 5-åringene som tilsynelatende har utømmelig energi. For å rekke hjem igjen skulle de ta buss. Men før det sto lek, moro og grilling på programmet i Mysen. Flere stasjoner omkring i sentrum hadde alt fra dans og slengtau til potet på skje og ringspill, som markerte Barnehagedagen 2017.

Kirkestallen barnehage i Trøgstad tilbrakte dagen ute i skogen.

– Vi er en friluftsavdeling på 23 barn i alderen 4–5 år, og vi har tilhold i skogen hvor vi har både isolert lavvo, gapahuk og en fin bålplass, forteller Mads Sørlie, pedagogisk leder på avdelingen Villblomsten.

Lek og venner viktigst

Temaet for Barnehagedagen i år var lek. Og Sørlie understreker at barn som blir spurt av forskere om hva som er det viktigste for trivsel i barnehagen, svarer nettopp å leke

og det å ha venner å leke med. Dette er igjen viktig for forebygging av mobbing og utestenging blant barnehagebarn, i følge Foreldreutvalget for barnehager (FUB) som har satt dette på dagsorden.

– FNs barnekonvensjon slår faktisk fast at barn har rett til å få leke. Vi i Kirkestallen har mye fokus på den frie uteleken. Vi ser at konfliktnivået blant barna er lavere når de er ute, sier Sørlie.

Bildeserie

Bilder: Barnehagedagen i Trøgstad og Eidsberg

– Hva har dere gjort i dag?

– Vi har blåst ballonger og pyntet trærne. Se der!, peker og forteller Elias (5). Legger til at de er utegjengen. At de ofte er ute på museet i Trøgstad og tenner bål i skogen nesten hver dag.

FAKTA:

  • Barnehagedagen markeres i mars hvert år. Det er Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB) som står bak. Formålet er å synliggjøre hva barna får oppleve, erfare og lære i barnehagen.
  • Tema for Barnehagedagen 2017 er barnehagens arbeid med lek og lekens betydning for barns vennskap.