Axel ble forbanna da han ikke fikk dra på biltreff

1. HJEMME i MARKER: Hele familien Mårud er med og støtter Axel (12) (foran) som må slåss mot en borreliainfeksjon i kroppen. Fra venstre storebror Sebastian, mamma Catarina, pappa Lars og lillebror Anders. 2. LEKSER: Skolearbeidet må skjøttes, selv om kreftene ikke er helt på topp. 3. LASTEBIL: Axel elsker biler og har sin egen gamle Volvo laastebil som han mekker på.  4. PROSJEKT: Axel gleder seg til å få igjen kreftene for fullt og komme i gang med sitt lastebilprosjekt for fullt.

1. HJEMME i MARKER: Hele familien Mårud er med og støtter Axel (12) (foran) som må slåss mot en borreliainfeksjon i kroppen. Fra venstre storebror Sebastian, mamma Catarina, pappa Lars og lillebror Anders. 2. LEKSER: Skolearbeidet må skjøttes, selv om kreftene ikke er helt på topp. 3. LASTEBIL: Axel elsker biler og har sin egen gamle Volvo laastebil som han mekker på. 4. PROSJEKT: Axel gleder seg til å få igjen kreftene for fullt og komme i gang med sitt lastebilprosjekt for fullt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rundt 2 prosent av alle som blir bitt av flått, rammes av borrelia. Axel Mårud (12) er en av de uheldige.

DEL

Axel forteller – og smiler. Med et litt skjevt smil. For fortsatt er han nesten helt uten følelse i høyre side av ansiktet.

At Øymark-gutten var bitt av flått ante verken han selv eller foreldrene hans. Axel klaget litt over at han hadde vondt i muskler og følte seg uggen i kroppen.

– Til å begynne med trodde vi det var vanlig influensa. Men så la vi merke til at han ble så rar i ansiktet. Skakk og hoven, forklarer mamma Catarina.

Merket at noe var galt

Fastlege ble kontaktet, og legen ante ugler mosen. Deretter bar turen til Fredrikstad sykehus. Datoen var torsdag 14. august.

Etter spinalvæskeprøver og undersøkelser på sykehuset var konklusjonen klar: Alle indikasjoner peker i retning av borrelia, forårsaket av flått.

– Axel viste meg i sommer at han hadde fått et stikk på armen. Det var et stikk med en liten rød oppflamming rundt. Men at det kunne være et flåttbitt slo meg ikke. Flåtten var borte, sier Catarina.

– Synd at jeg ikke forsto det der og da, for da kunne han ha fått antibiotika og kommet seg fortere, sier hun.

Det var ikke den Axel som familien normalt er vant til, som var på banen i sommer. Han ble fort sliten, sov urolig om natta, fikk kink i nakken og orket langt mindre enn normalt. Hans faste sykkelturer til Ørje orket han ikke å tenke på en gang.

Etter å ha kommet i gang med behandling går det heldigvis rette veien for 12-åringen. To penicillinpiller, ganske sterke, skal han ha i seg hver dag. Onsdag var Axel til ny sjekk på sykehuset.

Axel tar viraken og sykdommen med imponerende ro. Han har lært seg at ikke alt er helt som han har vært vant til.

– Jeg sliter med å lokke igjen det ene øyet, smiler han.

– Og maten må jeg styre inn på den ene siden av munnen.

Da han begynte på skolen etter sommerferien, måtte han hentes hjem midt på dagen de første par ukene for å hvile seg. Gym og fysisk aktivitet er fortsatt utelukket.

– Men jeg kan se på, legger han til.

Ble forbanna

Svarene kommer ærlig når du stiller Axel et spørsmål. Så hvordan synes han egentlig det er å ha fått borrelia?

– Det er noe ordentlig møkk. Jeg var skikkelig forbannet på at jeg ikke fikk vært verken på raggartreff i Halden eller på biltreff på Rudskogen i sommer.

– Men det er jo bedre å ta det rolig nå, enn å måtte slite resten av livet, skyter mamma inn.

Lammelsen i ansiktet skyldes at en nerve er skadet. Hvor lang tid det vil ta før lammelsen er borte, er det ingen som tør å si med sikkerhet. Heller ikke på sykehuset.

– Men vi håper det skal gå seg til så raskt som mulig igjen, påpeker pappa Lars.

Axel ble behandlet på barneavdelingen på Fredrikstad sykehus, og både han og foreldrene gir sykehuset det aller beste skussmål.

– De var hyggelige og veldig flinke til å forklare, sier Catarina Mårud.

Ærlig på skolen

Mor og far var litt spent på hvordan det skulle gå for Axel den første skoledagen etter ferien. Hvordan ville de andre elevene reagere på sykdomsbildet og lammelsen?

Men de behøvde ikke å engste seg. Den som uoppfordret reiste seg i klasserommet og fortalte de andre elevene om hva som var skjedd med ham, ja, det var Axel. Ingen grunn til å skjule noe som helst, mente 12-åringen.

Axels store interesse er biler. Og tross sin unge alder har han egen veteranbil. En Volvo lastebil fra 1964, som gikk som oljebil for Shell i Halden.

– Jeg skrur på den så mye jeg orker. Den skal nok på veien en dag, smiler han.

Tilbake på den store veien skal også Axel. Onsdag fikk han beskjed fra sykehuset om hva slags behandling som venter ham videre før han blir helt frisk og rask igjen.

– For bra, det skal jeg bli, fastslår han.

Artikkeltags