Nå har bedriften investert 6 millioner – og endret på produktene sine

SATSER FRISKT: Astrid Lier Rømuld og Helge Frøvik ved Askim Frukt- og Bærpresseri sier det har vært jobbet lenge og mye for å få på plass en ny serie med syltetøy. De nye glassene rulles ut på markedet denne måneden.

SATSER FRISKT: Astrid Lier Rømuld og Helge Frøvik ved Askim Frukt- og Bærpresseri sier det har vært jobbet lenge og mye for å få på plass en ny serie med syltetøy. De nye glassene rulles ut på markedet denne måneden. Foto:

Askim Frukt- og Bærpresseri har tatt saftige grep for å styrke seg i stadig tøffere konkurranse.

DEL

ASKIM: Bedriften i Hurrahølet i Askim kan juble for både gull og sølv i landsomfattende kåringer for sin eplemost den siste tiden, men lar verken pallplasseringer eller gode tilbakemeldinger fra kunder bli noen hvilepute.

Millionsatsing

For et drøyt år siden fikk bedriften grønt lys fra styret, og har investert 6 millioner kroner i oppgradert produksjonslinje, produktutvikling og ny emballasje. Siden november i fjor har man jobbet med å få på plass nye maskiner og utstyr, og i slutten av januar var den nye produksjonslinjen klar til bruk.

– Vi har fått så mange konkurrenter, vet du, sier daglig leder ved Askim Frukt- og Bærpresseri, Astrid Lier Rømuld (46), til Smaalenenes Avis. Hun slår fast:

– For oss er dette en stor investering som sikrer arbeidsplassene. Det betyr at vi kan vokse mer inn i syltetøymarkedet og at vi fyller dagene med produksjon.

(Saken fortsetter under bildet)

HØSTER HEDER: Askim-bedriften har hevdet seg sterkt med sin eplemost. I januar hentet de hjem førsteprisen under Det norske måltid i Stavanger. Og mandag var Helge Frøvik i Oslo og mottok andrepremien som bedriften oppnådde i konkurransen Norges beste eplemost.

HØSTER HEDER: Askim-bedriften har hevdet seg sterkt med sin eplemost. I januar hentet de hjem førsteprisen under Det norske måltid i Stavanger. Og mandag var Helge Frøvik i Oslo og mottok andrepremien som bedriften oppnådde i konkurransen Norges beste eplemost. Foto:

Sammen med produksjonssjef Helge Frøvik (42) tar hun en prat med avisen om den tradisjonsrike bedriftens friske satsing på gelé og syltetøy. Og om grepet som går rett inn i den pågående sukkerdebatten.

– Vi relanserer gelé- og syltetøyvariantene våre med nytt design og nye resepter, forteller de, og forventer at de nye glassene vil være på markedet i slutten av denne måneden. Noe er allerede stilt ut i butikken i Hurrahølet.

LES OGSÅ: Da juryen fikk smake disse gylne dråpene fra Askim, haglet det med godord og pris: – Kvaliteten er av ypperste klasse

– Vi har gått en skikkelig runde på reseptene våre

– Hva innebærer denne endringen?

– At de nye syltetøyene inneholder mer bær og mindre sukker, og kommer i nydesignede glass. Cirka 30 prosent av sukkeret tas vekk i syltetøyet, og i bærsaftene reduserer vi sukkerinnholdet med 15 prosent. Vi har gått en skikkelig runde på reseptene våre, forklarer Lier Rømuld og Frøvik.

– I hvilken grad skyldes endringen den omstridte sukkeravgiften?

– Det er ikke sukkeravgiften som gjør dette, men vi følger med på den aktuelle sukkerdebatten. For det første er det ikke sukkeravgift på geléer og syltetøy. Dessuten blir ikke avgiften borte selv om vi reduserer sukkerinnholdet i produktene våre. Det er ingen differensiert avgift slik vi nok mener det burde ha vært, sier de.

De tradisjonelle reseptene på saft og syltetøy er i endring på grunn av folks ønsker om mindre sukker.

LES OGSÅ: Sukkeravgiften settes ned – men ikke for eplesaft fra Askim

Føler ansvar

– Har dere følt litt press etter å få ned sukkerinnholdet?

– Jeg vil heller si at vi har kjent et ansvar for å gjøre det. Ja, vi får innspill fra folk som mener syltetøyet vårt har vært litt søtt. Det har vi gjort noe med. Vi har jobbet mye med dette etter at styret ga oss klarsignal for å investere. Vi fikk en gnistrende mulighet til å gå over reseptene våre, teste ut mengden bær, sukkerinnhold og smak, sier Astrid Lier Rømuld.

(Saken fortsetter under bildet)

RESEPTER I ENDRING: – Vi har gått en skikkelig runde på reseptene våre, forklarer Lier Rømuld og Frøvik, og gir et hint om at begrepet oppskrift er for kjøkkenbenken hjemme. I næringsmiddelindustrien jobber man etter resepter.

RESEPTER I ENDRING: – Vi har gått en skikkelig runde på reseptene våre, forklarer Lier Rømuld og Frøvik, og gir et hint om at begrepet oppskrift er for kjøkkenbenken hjemme. I næringsmiddelindustrien jobber man etter resepter. Foto:

De bruker viltvoksende bær, og må ty til noe import for å fylle behovet. Økt bærmengde i produktene stiller krav til leveranser utenfra. Astrid Lier Rømuld utdyper:

– For eksempel får vi tyttebær og blåbær fra Sverige, fordi det ikke plukkes nok her hjemme. Jordbær får vi både fra Norge og Polen. Norske bringebær er det derimot mer enn nok av. Det samme gjelder rips, solbær, epler og kirsebær – over 60 prosent av eplene i årets eplesaft er plukket i hagene på Østlandet. Ripsmengden ble halvert på grunn av den tørre sommeren i fjor, men normalt kommer 70 prosent av all ripsen fra hager i Østfold og Akershus.

Vil ikke fjerne sukkeret helt

Begge er klinkende klare på at det er uaktuelt å fjerne sukkeret helt. God smak er nemlig en sentral faktor for bedriften i et marked preget av økt konkurranse både fra store og små aktører.

– Eplesaft og blåbærsaft er uten sukker. I de andre beholder vi sukkeret. Vi har visst at det er mye sukker i syltetøyet vårt, det handler om å bevare noe av det gammeldagse, fra den gangen søtt syltetøy var fra himmelen. Vi har jobbet mye med å finne en balanse mellom å ta vare på den gode, gammeldagse smaken og tilfredsstille krav om lavere sukkerinnhold, sier Astrid Lier Rømuld.

– Spesielt for oss som en tradisjonsrik bedrift gjennom mange tiår er det viktig å holde på det folk kjenner fra barndommen, legger Helge Frøvik til.

(Saken fortsetter under bildet)

EPLER: Ekteparet Ingela (74) og Bjarne (83) Aaser fra Askim forteller at de har stor hage og høstet veldig mye epler i fjor. – Vi leverte bortimot 100 kilo. Men rips var det ikke mye av, sier de.

EPLER: Ekteparet Ingela (74) og Bjarne (83) Aaser fra Askim forteller at de har stor hage og høstet veldig mye epler i fjor. – Vi leverte bortimot 100 kilo. Men rips var det ikke mye av, sier de. Foto:

– Må smake godt

De får klapp på skulderen av kunder vi treffer i butikken torsdag formiddag. Askim-ekteparet Ingela (74) og Bjarne (83) Aaser forteller at de har en stor hage og har levert epler og bær til frukt- og bærpresseriet omtrent hvert eneste år nesten så lenge de har vært gift. Og det har de vært i 55 år. Nå er de i butikken og henter ut to store kasser med eplesaft, sider og syltetøy. De er enige i at det er bra å få ned sukkerinnholdet, men sier samtidig at det må smake godt.

(Saken fortsetter under bildet)

MYE Å VELGE I: Petter Veland (31) fra Spydeberg synes butikken i Hurrahølet er flink til å gi alternativer.

MYE Å VELGE I: Petter Veland (31) fra Spydeberg synes butikken i Hurrahølet er flink til å gi alternativer. Foto:

Petter Veland (31) fra Spydeberg er også innom for å hente ut drikkevarer av det søte slaget. Han mener butikken i Hurrahølet er flink til å tilby alternativer, og synes det er bra at det jobbes med å få ned sukkerinnholdet.

– En prøver jo å tenke over at en ikke skal få i seg mer sukker enn nødvendig, sier Veland.

FAKTA

Askim Frukt- og Bærpresseri AS

  • Bedrift etablert i Askim i 1936. Har tidligere vært på Høyendal, men har lenge holdt til i Hurrahølet. I mai 2011 markerte bedriften sitt 75-årsjubileum med åpning av ny butikk.
  • Driver med pressing av frukt, bær og rapsfrø, og produserer saft, most, gelé, syltetøy og rapsolje.
  • Sysselsetter 23 årsverk fordelt på 35 personer. Av disse er 18 fast ansatte. Baserer seg en del på sesongarbeid. I perioder er det to skift. Toppsesongen er fra 1. august til 1. november.
  • Omsetning på ca. 58 millioner kroner i 2018 (regnskapet ikke klart).
    Kilde: Astrid Lier Rømuld og Helge Frøvik/ Wikipedia

Artikkeltags