– I misunnelse og smålig nabostrid velger man bort det mest markante og etablerte stedsnavnet

Anders Torvill Bjorvand

Anders Torvill Bjorvand Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Men de fleste politikere, og en rekke andre, uttaler at de synes Indre Østfold er et ålreit navn på den nye storkommunen, og at de lever greit med det, er ikke alle ellers enig idet. En av disse askiming Anders Torvill Bjorvand. Han er daglig leder og grunnlegger av it-bedriften Kommunion, og har engasjert seg sterkt i kampen for at valget skulle bli Askim.

– Navnet «Indre Østfold» er et typisk resultat av et kompromiss hvor alle er sånn passelig fornøyd fordi ingen av de andre har vunnet. Vår nye kommune, Indre Østfold, starter som et skjebnefellesskap hvor alle har tapt cirka like mye. Og det verste er at noen tror at det i seg selv er en seier. Ingen synes at navnet «Indre Østfold» er helt «kanon», men majoriteten tenker at det er et fornuftig valg fordi «storebror» Askim ikke vant, sier Torvill Bjorvand til Smaalenenes Avis etter at navnet er klart.

LES MER:

(SMAA+)

Skal ikke slåss internt

Han mener sannheten er at Askim slett ikke er en storebror i den større nasjonale sammenhengen.

– Askim er et ganske lite sted i landet vårt – selv om det er mye over dobbelt så stort som vår nye kommunes nest største tettsted. Men i misunnelse og smålig nabostrid velger man altså bort det mest markante og etablerte stedsnavnet i området og glemmer at vi som region ikke skal slåss med hverandre, men vi skal konkurrere sammen mot andre regioner, påpeker Askim-mannen.

LES MER: Klar melding fra fotballjentene i IØFK: – Fotballklubb har kommunen fra dag 1

Han sier videre at den nylige konkurransen om lokalisering av Landsbruksdirektoratet er et godt eksempel på dette.

Har ingen identitet

– Dersom vi som region skal hevde oss i konkurranse med andre regioner, så må vi legge smålig, indre strid til side og objektivt holde fram våre sterkeste ressurser. I stedet for å velge det stedsnavnet som hadde den objektivt største identitetsverdien, nemlig Askim, så sier vi heller rett ut at vår nye kommune ikke har en egen identitet som noe mer enn å være et hjørne av Østfold fylke.

LES MER: – Det ble nesten litt feststemning i lokalet her, med folk som utbrøt «Yes!» (SMAA+)

– Å ha en identitet innebærer å ha et særpreg – noe en kan kjennes ved. Det er så langt ingen andre kommuner som har valgt en fylkesdel som navn på sin kommune. Det er en grunn til det, avslutter Torvill Bjorvand.

Artikkeltags