Askim-elevene scorer høyest i Østfold på nasjonale prøver

Jubler: Lærer Kari Kristiansen (46), elev Oskar Huuse (14), elev Synne Marie Rådalen Svarstad (14) og lærer Merethe Hvidsten Grønnern (32).

Jubler: Lærer Kari Kristiansen (46), elev Oskar Huuse (14), elev Synne Marie Rådalen Svarstad (14) og lærer Merethe Hvidsten Grønnern (32). Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Store fagmiljøer for lærerne og ekstra lesetrening gir resultater, tror lærere og elever i Askim.

DEL

ASKIM: Tirsdag ble resultatene av de nasjonale prøvene offentliggjort. På Østfold-toppen i både regning, lesing og engelsk troner 8.-klassingene på Askim ungdomsskole. De har også høyest poengscore i både lesing og regning for 9.-klassingene. Dette synes de er stas.

– At åttendeklassingene gjør det bra, viser jo først og fremst at barneskolene gjør en god jobb. Prøvene blir tatt i september, fastslår Kari Kristiansen (46) norsklærer på niende trinn, og Merethe Hvidsten Grønnern (32) som er matematikklærer på niende trinn.

Begge er fornøyde med å ha gjort det bra; men den store jobben, den kommer nå. Resultatene må brukes til å legge opp opplæringen videre for hver elev.

Lesing i alle fag

De nasjonale prøvene er like for alle elevene i Norge. Tidligere har resultatene blitt målt i mestringsnivåer, men i år har Utdanningsdirektoratet innført et nytt system med poeng. Poengene ses i sammenheng med gjennomsnittet i landet.

Se tabell nederst i artikkelen.

– Vi har økt ifra i fjor i både lesing og regning, forteller rektor ved Askim Nicolai Aas blidt, og ymter frempå om kake til lærerstaben.

– Lesing har vært et satsingsområde over flere år, og vi ser at det gir resultater, fortsetter han, og lærerne supplerer med at for å forstå spørsmål på en matteprøve, må man også kunne lese godt.

Øver ikke – eller?

På spørsmål om elevene øver til de nasjonale prøvene, svarer rektoren nei.

– Men vi terper på de grunnleggende ferdighetene før de nasjonale prøvene.

Hvidsten Grønnern understreker at lærerne har et godt miljø på skolen.

– Ihvertfall i matematikk – som er mitt fag – har vi et stort og godt fagmiljø. Det tar vi også med oss ut i klasserommene, sier hun.

– Det er jo en slags gulrot, en belønning å se gode resultater på disse prøvene. For meg personlig gir det mersmak, konstaterer Kristiansen.

Niendeklassing Synne Rådalen Svarstad (14) tror svaret ligger hos både motiverte elever og flinke lærere.

– En god lærer, det er en som får med alle og lar alle utvikle seg. Ikke bare de svakeste, men også de flinkeste, fastslår hun.

Askim er for øvrig eneste IØ-skole som ligger konsekvent på eller over landssnittet i alle fag. På bunnen ligger Trøgstad.

Nasjonale prøver:

Regning

Lesing

Engelsk

Regning

Lesing

8. trinn

8. trinn

8. trinn

9. trinn

9. trinn

Landet

50

50

50

53

54

Østfold

49

49

49

52

53

Askim

50

50

51

53

54

Eidsberg

49

50

49

50

51

Trøgstad

46

48

47

50

52

Marker

48

50

48

52

54

Skiptvet

48

48

47

51

50

Spydeberg

49

49

47

48

52

Hobøl

47

48

48

53

52

Artikkeltags