ASKIM: Fakturaen på 4.990 kroner kommer fra selskapet OnlineOpplysningen as som sender ut annonsetilbud til bedrifter.

Lurefaktura

Et firma i Askim har kontaktet lokalavisen om akkurat et slikt tilbud. For tilbudet ser ved første øyekast helt lik ut som en faktura.

– Det er merkelig at de får lov til å sende ut slike. Jeg sendte dem en mail og ba dem slette meg fra sine registre, og betale for noe slikt skal jeg i hvert fall ikke, sier daglig leder i Askim-firmaet. Han ønsker ikke å ha navnet sitt i avisen.

På nettstedet Trygghandel.no advares det firmaet OnlineOpplysningen.

– OnlineOpplysningen.no er ytterligere en nettkatalog som nå nettopp har kommet på banen og som bruker "markedsføringsmetoden" å sende ut tilbud på en ferdig utfyllt giro-blankett, som mange forveksler med en reel faktura i en ellers hektisk hverdag, heter det på Tygghandel.no.

Kan lett forsveksles

Ifølge nettstedet skal det eneste som skiller disse "tilbudene" fra reelle fakturaer er at det står reg. frist og ikke forfallsdato, samt at det står kampanjetilbud, og ikke faktura et sted på blanketten.

Selskapet ble opprettet i februar i 2014, og har adresse i Ski i Akershus.

Daglig leder i Askim-firmaet håper nå flere vil bli observante. og at de ikke går i fella og tror at dette er en regning.

– 5.000 kroner kan fort forsvinne i en hektisk hverdag hvis man ikke passer på her, så jeg håper folk er oppmerksomme, da vi sikkert ikke er det eneste firmaet som har mottatt dette, sier den daglige lederen.

I november i fjor skrev Romerikes Blad om et liknende tilfelle fra samme firmaet.

Den gang sa avdelingsdirektør for næringsjus i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) Ingebjørg Harto at de er godt kjent med selskaper som opererer på den måten. Hun fraråder folk å betale.

– Hvis man mottar en slik «faktura» – ikke betal! Det er ikke nødvendig å melde fra til avsender. En slik faktura er rettslig sett ikke annet enn «et tilbud om å betale», sa hun til rb.no.

Også Varden skrev om et firmaet som opplevde det samme i februar i år.

Regiondirektør Nikolai Boye i NHO Telemark, sa til Varden at NHO er veldig opptatt av å få tilbakemeldinger fra bedrifter som blir utsatt for fakturajuks.

– Dette for å kunne gå samlet ut og få avslørt dem som driver med denne type narrevirksomhet. Det de gjør er jo å stjele penger fra andre mennesker, sier Boye.

Romerikets Blad var i kontakt med OnlineOpplysningen i november.

Christer hos OnlineOpplysningen sier at de mener det kommer tydelig fram at det kun dreier seg om det tilbud.

– Vi lurer ingen.

– Det er jo veldig likt en vanlig faktura?

– Det står både kampanjetilbud og reg.dato, så vi lurer ingen.