Adopsjon frem i lyset

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Mysen-forfatter Bjørn Steinar Meyers bok "Mødre uten barn" ble gjenstand for debatt på Stortinget fredag.

DEL

Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum (V) rettet en interpellasjon til barne- og likestillings- minister Anniken Huitfelt (A) om adopsjon.

– Det var helt fantastisk å høre denne debatten på Stortinget, sier forfatter Bjørn Steinar Meyer.

I fjor høst ga han ut boka "Mødre uten barn". I den forteller han historier fra 1940- og 1950-tallet da ugifte kvinner kom til Mysen for å føde sine barn. Disse ble adoptert bort til foreldre som ikke alltid var egnet til å ha barn.

Engasjerte politikere

Fredag satt Meyer på Stortinget sammen med tre kvinner som har opplevd nettopp dette. Det var mange følelser i sving hos Christin Holm, Anne Jorunn Ottnes og Rannveig Solberg da Dørum tok saken opp med barne- og likestillingsminister Anniken Huitfelt fra Stortingets talerstol.

– Hva vil statsråden gjøre for å sette fokus på de adoptertes situasjon og for å komme dem i møte? spurte Dørum.

Huitfelt var engasjert i saken, og hun oppfordret de adopterte til å søke om oppreisning. Hun lovet også en grundig gjennomgang av Norges adoptivhistorie.

– Jeg må gi Dørum ros for at han setter fokus på denne saken. Det er viktig at vi ser nærmere på denne mørke epoken, og at vi får samlet inn informasjon fra de det gjelder. Jeg skjønner at penger ikke kan erstatte barndommen, men de menneskene som føler at de har blitt sviktet av staten, kan søke om billighetserstatning, sier hun.

Blir hørt

Hom, Ottnes og Solberg kikket på hverandre.

– Hvem hadde vel trodd at vi skulle komme på Stortinget, og at våre historier ville bli offentliggjort, sier de.

Meyer forklarer at han etter utgivelsen av boken har fått en rekke henvendelser fra barna som ble adoptert bort i etterkrigstiden. I voksen alder slet mange av dem psykisk etter en vond oppvekst.

– Det fikk meg til å ta kontakt med Odd Einar Dørum. Håpet mitt var at han skulle tenne på denne saken, og det gjorde han tydeligvis. Det betyr utrolig mye at politikerne tar de adopterte på alvor. Vi har nådd et viktig mål i dag, sier han

Damene nikker bekreftende

– Dette føles utrolig godt. Endelig er det noen som hører oss, sier de.

Artikkeltags