Lokale butikker med salgsrekorder – dette kjøper vi ekstra mye av

ØKT SALG: Ølsalget på Kiwi Skiptvet har økt med 90 prosent. Her er butikksjef Hege Marie Døhl i full gang med å stable øl.

ØKT SALG: Ølsalget på Kiwi Skiptvet har økt med 90 prosent. Her er butikksjef Hege Marie Døhl i full gang med å stable øl. Foto:

Butikkene i Indre Østfold merker godt at innbyggerne ikke lenger får dra over grensa for å handle.

DEL

– Vi merket det med en gang koronatiltakene kom den 12. mars, forteller butikksjef ved Kiwi Skiptvet Hege Marie Døhl.

I uke 19 i år økte butikken salget av snus med hele 280 prosent, mens salget av sigaretter økte med 230 prosent. Akkurat hvor mange «tårn» med snus eller «kartonger» med røyk dette utgjør ønsker ikke butikken å gå ut med.

– De ansatte har vært helt rå og stilt opp som bare det, men for å ta unna den økte arbeidsmengden har jeg vært nødt til å ansette to nye personer, forteller Døhl.

Spiser mer hjemme

Det er nemlig ikke bare en økning i salget av snus, røyk og øl.

– Vi har hatt en omsettingsøkning på mellom seksti og åtti prosent. Det er nok ikke bare på grunn av stengte grenser, men folk spiser nok også mer hjemme nå istedenfor ute, trør Døhl.

– Vi selger rett og slett mer av alt, fryste kyllingprodukter har for eksempel økt med 252 prosent, mens brussalget har økt med 170 prosent, forklarer Døhl.

Butikken har også økt salget av frukt og grønt mer enn gjennomsnittet for Kiwi-butikker.

Ole Jørgen Kjellberg er regionsjef for Kiwi og har blant annet ansvaret for butikkene i Indre Østfold.

– Samlet sett har KIWI-butikkene i det tidligere grensefylket Østfold økt salget av tobakksvarer med 142 % siden grensestengningen i midten av mars, sammenlignet med samme periode i for. På landsbasis har disse varene økt med rundt 38 % i våre butikker. Dette bekrefter hvor sterk grensehandelen er i dette området, sier Kjellberg.

Hjemmepåske

Også på Coop Obs på Slitu har de økt salget etter at harryhandelen fikk en brå stopp.

– Vi har hatt en veldig økning i salget etter 12. mars, spesielt på dagligvarer, forteller varehussjef Eirik Solheim.

Han tror det at indre østfoldingene ble tvunget til å feire påske hjemme også har vært med på å øke salget til butikken.

– I april hadde vi en økning på 45 prosent, vi har en pen økning i mai også, men det ser ikke ut til å bli like mye, sier Solheim.

Han sier de merker økt salg spesielt på varegrupper som er høyt beskattet i Norge og vesentlig mye billigere i Sverige.

– Vi har hatt en salgsøkning på 325 prosent på tobakk. Den røyken vi selger aller mest av er Prince rød og hvit, sier han.

Det er ingen hemmelighet at brus er noe som det kjøpes mye av når nordmenn drar på svenskehandel, også dette har Solheim merket godt.

– Vi har hatt noen tilbud på Pepsi og Coca-Cola, vi var ikke forberedt på den responsen det fikk. Vi har hatt 120 prosent økning i salget av øl og mineralvann, sier Solheim.

I starten merket både Døhl og Solheim hamstringen av toalettpapir, gjær, mel og hermetikk, men dette har nå roet seg.

Hårfarge

– Noe som tok oss litt på senga var det økte salget av hårfarge, men det er jo ikke så rart når frisørene måtte holde stengt, sier Solheim.

Heller ikke han tror salget vil holde seg på et like høyt nivå den dagen det igjen åpnes for å handle i Sverige.

– Jeg tror mye vil gå tilbake, men jeg håper folk har fått øynene opp for det vi har å tilby og muligheten til å kjøpe norske råvarer, sier Solheim.

Han har ikke ansatt noen nye i butikken til tross for salgsøkningen.

– Vi har en kafé med ti ansatte som måtte stenges i seks uker. Istedenfor å permittere de flyttet vi de over i varehuset hvor vi trengte ekstra hjelp, sier varehussjefen.

Han skryter også av kundene som har oppført seg bra med tanke på smittevern.

– Det er nok noen få som ikke er så bevisste på det, men de aller fleste er veldig flinke, sier han.

Solheim har ikke tall på om kontantbetaling har blitt mindre vanlig etter at koronaviruset kom, men sier de har fått flere brukere av selvbetjente kasser og flere som betaler med appen Coopay.

– Jeg har også inntrykk av at flere betaler kontaktløst med såkalt tapping med bankkortet, sier han.

Artikkeltags