Vardebakkenes triste sorti

Artikkelen er over 15 år gammel

Onsdag 2. april avvikles etter all sannsynlighet andelslaget Vardebakkene. Konsekvensen blir trolig at hoppanlegget rives i løpet av året.

DEL

MYSEN: – Det er med tungt hjerte en hoppentusiast går inn for dette. Men det er et nødvendig tiltak. Synd, men sant. Alternativet er å gjøre vesentlige utbedringer, og det vil koste mye, sier Even Elvenes, leder av andelslaget.

– Vardebakken har betydd mye for Eidsberg kommune. Mange har et forhold til bakken, og det er lagt ned utallige dugnadstimer her. Det finnes helt sikkert en god del mennesker som vil lese dette med tungt hjerte. Jeg ser helt klart nostalgisk, men samtidig realistisk, på dette.

Politisk godkjenning

Det er til syvende og sist andelshaverne som bestemmer bakkens skjebne på årsmøtet 2. april. Styret i andelslaget tar ikke gjenvalg, og går inn for å legge ned seg selv.

– Alle andelshavere er orientert per brev, og vi anmoder alle om å komme på møtet. Ikke noe er triveligere enn om noen ønsker å ivareta bakkene, men andre må overta. Og vi må være realistiske her, sier Elvenes.

Forslaget krever politisk godkjenning i Askim og Eidsberg kommuner samt kulturdepartementet. Vardebakkene har mottatt spillemidler – senest 105.000 kroner i 1990 – og støtte fra kommunene. De siste årene 6.000 fra Askim og 7.000 fra Eidsberg.

Sannsynligvis er godkjenningen av nedleggelsen kun en ren formalitet. I Eidsberg er saken allerede behandlet og godkjent i hovedutvalget for kultur, og skal videre til formannskap og kommunestyre i løpet av måneden. Forutsetningen herfra er at andelslaget sørger for en forsvarlig avvikling og riving.

Seks idrettslag

Vardebakken ble bygd mot slutten av 40-årene. Alle idrettslagene i Eidsberg, Askim IF samt de to kommunene sto bak. På 80-tallet ble anlegget rustet veldig opp, med varmeboder, dommertårn og utbedrede bakker.

– Mange sto på dag og natt. De årlige innbetalingene fra andelseierne er dessuten brukt til vedlikehold. Det var stor aktivitet her tidligere, og Mysen hadde mange gode hoppere, forteller Even Elvenes.

Han antar at det siste rennet i Vardebakken ble arrangert på slutten av 80-tallet. I OL-året 1994 var det skiskole i den minste bakken, med 35-40 deltagere.

– Da var det snø, og stor interesse for hopp. Siden har det ikke vært mulig å hoppe i Vardebakken. Vi har holdt bakken i stand og gjort den klar hvert år, men det har ikke vært snø. Ikke før i år. Ikke er det hoppere igjen i Mysen heller, sier Elvenes ettertenksomt.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags