Gå til sidens hovedinnhold

Ladies Tour blir en del av syklingens Champions League

Artikkelen er over 4 år gammel

I 2017 får Ladies Tour of Norway den høyeste statusen et sykkelritt kan få.

– Egentlig er det en liten revolusjon. Det har aldri før blitt direktesendt et etapperitt på sykkel for damer i Skandinavia. Og det er det vi forhåpentligvis får neste år. Med Kaggestad, Lauritzen og co. i studio på TV2, påpeker en svært fornøyd Roy Moberg overfor Ha-halden.no

For i dag ble det klart: Ladies Tour of Norway (LToN) får UCI World Tour-status i 2017, som er det høyeste nivået man kan sykle på.

– Som Champions League

– Jeg pleier å sammenligne World Tour-ritt med Champions League i fotball. Man må gjennom en krevende kvalifiseringsrunde for å få lov til å kalle seg World Tour-rittarrangør.

– Det betyr blant annet at de beste syklistene i verden kommer. Alle kommer. Det blir kamp om å få være med, rett og slett, forklarer rittdirektøren.

Årets utgave hadde en etappe med start i Mysen. Eidsberg-ordfører Erik Unaas ser ikke bort fra at det kan skje også neste år, denne gangen i et ritt med høyere status.

– Vi er veldig positive til en ny etappe gjennom Mysen og Eidsberg. Slike arrangement skaper både godt omdømme, stort samhold og mye entusiasme. Vi har hatt et fint samarbeid mellom kommunen, fylkeskommunen, lokalt næringsliv og frivilligheten, og ønsker å være med og videreutvikle dette. Både deltakere, ledere, media og hovedarrangør ga meget gode tilbakemeldinger på starten og etappen i Mysen i august i år, sier Unaas.

Ladies Tour of Norway søkte om å få den nye rittstatusen i februar, og det har vært en lang prosess.

– Under årets arrangement var det observatører fra UCI her for å gå oss i sømmene. De var opptatte av å vurdere om vi var gode nok, egentlig på alle måter, til å få World Tour-status i 2017. Den evalueringen vi fikk var veldig positiv, forteller Moberg.

– Og vi fikk jo prikken over i-en på søndagen. Da hadde vi flott vær, spennende løyper, mye folk og god atmosfære i Halden. Som var den byen som ble evaluert best i forhold til helheten.

Fra tre til fire etapper

Ladies Tour of Norway 2017 blir arrangert fra 17.-20. august og kommer til å inneholde fire etapper, én mer enn i år.

– Vi jobber med å få på plass løypene. Men det blir ganske sikkert prolog i Halden på torsdag og målgang i Halden på søndag, røper Moberg.

Flere Østfold-byer kniver nemlig om en bit av kaka. For den nye World Tour-statusen innebærer at etapperittet blir mer attraktivt, både for utøvere, sponsorer, og ikke minst, media.

– Det blir et helt annet TV-konsept enn tidligere. Tre av fire etapper blir direktesendt på TV2, så sant vi klarer å finansiere det. Men vi har en god plan på det.

Bildeserie

BILDER: Ladies Tour søndag

 

– Langt mer enn et sykkelritt

Neste års arrangement har et mye større budsjett enn tidligere og er på fem millioner kroner. Det skyldes i all hovedsak TV-produksjonen, som LToN må finansiere selv.

Med den nylig annonserte statsstøtten (Ladies Tour of Norway blir spesifikt nevnt som et satsningsområde i statsbudsjettet for 2017), samt støtte fra involverte kommuner, fylkeskommuner og næringslivet, håper Moberg at planen lar seg gjennomføre.

– Egentlig er det langt mer enn et sykkelritt. Det blir et utstillingsvindu og en mulighet til å skape folkefest. Dette er et bevis på at man kan få til mye i en liten by, understreker Ladies Tour of Norway-direktøren.

Om Women's World Tour

  • Ladies Tour of Norway (LToN) oppgraderes til den nye World Tour for damer, som er det høyeste nivået man kan få som dameritt innenfor det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Dette er samme nivå som Tour de France og Giro d'Italia på herresiden.
  • LToN blir dermed det første rittet i historien i Norge uansett kjønn som arrangerer World Tour på sykkel.
  • UCI Women’s World Tour skal gi kvinnene bedre mediabetingelser, med bedre dekning og krav til organisasjonene, som skal være med på å bidra til promotere kvinnesykling i større grad.

 

Kommentarer til denne saken