Indre østfoldinger til sitt første VM: – Vi er så underdogs som vi kan få blitt

GLEDER SEG: Her er store deler av gjengen som skal til veteran-VM samlet, de gleder seg til turen. 
Bak fra venstre: Lars Petter Czwartek, Henrik Kleven, Ove Stenberg, Tommy Hjørnerud, Tor Arild Bergendahl, Simen Bystrøm, Kim Myrmel, Clas Wenersten, Espen Thømt. Foran fra venstre: Svein Tore Christoffersen, Hege Helle, Anita Westgaard, Lene Stubberud, Vibeke Tunby, Birgitte Aanerød, Kjersti Bull Noulund, Per Arne Vikeby

GLEDER SEG: Her er store deler av gjengen som skal til veteran-VM samlet, de gleder seg til turen. Bak fra venstre: Lars Petter Czwartek, Henrik Kleven, Ove Stenberg, Tommy Hjørnerud, Tor Arild Bergendahl, Simen Bystrøm, Kim Myrmel, Clas Wenersten, Espen Thømt. Foran fra venstre: Svein Tore Christoffersen, Hege Helle, Anita Westgaard, Lene Stubberud, Vibeke Tunby, Birgitte Aanerød, Kjersti Bull Noulund, Per Arne Vikeby Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uka setter 24 ivrige padeltennis-spillere kursen mot Spania. Gjengen som består av en fra Moss og resten fra Indre Østfold, skal delta i sitt aller første verdensmesterskap.  

DEL

Askim: – Det er en skrekkblandet fryd å skulle delta på noe så stort, sier spiller Lene Stubberud.
De aller fleste som skal til Spania har kun spilt padel i ett år – etter at ACE treningssenter i Askim ble startet opp. To dager i uken har de hatt fellesøkter med daglig leder og eier ved senteret, Thorbjørn Berger. Han er blant dem i Norge med mest erfaring og kunnskap om sporten.

I tillegg til trener gjengen svært mange timer i uka også «individuelt».

LES OGSÅ: Kirsti (64) slet med beinskjørhet – nå er hun Norges sterkeste

Gleder seg

Lene Stubberud og Tor Arild Bergendahl sitter begge i styret i Smaalenene Padelklubb og begge skal til veteran-VM.

– Det blir en utrolig kul opplevelse, sier de begge to mens de forteller engasjert om turen og eventyret som venter dem.

– Selv om det er første gang veteran-VM arrangeres, er det er et svært seriøst og stort opplegg. Det er mye større enn vi hadde trodd på forhånd. Vi får egen guide og skal bo på et deltakerhotell. Selve mesterskapet starter den 8. oktober, men dagen før er det en offisiell åpningsseremoni.

– Vi reiser ned med en gruppe på hele 24 personer. Dette er inkludert støtteapparat. Noen har allerede reist ned for å sjekke ut forholdene. Vi gleder oss ekstremt, men det er jo litt skummelt også – det er jo tross alt et verdensmesterskap vi skal delta på.

LES OGSÅ: Magnus (30) trives i toppen av Bundesliga med sin nye klubb – har fått en viktig rolle på laget

Mest for gøy

– Vi vet vel egentlig ikke helt hva vi går til, sier Lene Stubberud som ser på eventyret med en skrekkblandet fryd.

(Saken fortsetter under bildet)

Svært spente: Lene Stubberud og Tor Arild Bergendahl sitter sammen i styret til Smaalenene padelklubb, og skal begge reise ned for å delta i VM.

Svært spente: Lene Stubberud og Tor Arild Bergendahl sitter sammen i styret til Smaalenene padelklubb, og skal begge reise ned for å delta i VM. Foto:

Vertsnasjonen Spania må sies å være favoritter på hjemmebane. Her er padel en svært populær og stor idrett. Sammenliknet med Norge hvor spillerne kun har spilt ett år, kan vi trygt si at Norge blir underdogs.

– Vi drar ikke dit ned med så veldig store ambisjoner, men vi skal ikke havne på sisteplass, fastslår Stubberud.

– Først og fremst gjør vi dette fordi vi elsker å spille padel, og det blir svært kult å se hvor vi ligger an i forhold til de andre. Vi vet at vi i utgangspunktet har lite å stille opp med mot noen av nasjonene, men vi kommer til å gjøre alt vi kan for å vinne en kamp. Størst sjanse har vi nok mot nasjoner som Finland og USA, hvor sporten i likhet med Norge ikke har rukket å bli så altfor stor enda, legger hun til.

Men, kampene spilles ute i Spania, noe som kan by på utfordringer for Norge.

– Sol, varme, og det at det ikke er et tak vil nok kunne påvirke oss. I tillegg vil nok banedekket være annerledes enn det vi er vant til – men det skal vi gjøre det beste ut av, sier hun. I tillegg handler det jo om å promotere padel – når vi så at det skulle være VM kunne vi ikke la være å bli med.
Tor Arild Bergendahl mener grunnen til at padle har blitt så populært den siste tiden, er fordi sporten passer for alle og enhver.

– For å spille padel trenger du ikke ha drevet med idretter eller trening før. Dette vil gi mestringsfølelse og glede uansett. Det er nettopp derfor det er så lett å bli hekta, slik som denne gjengen har blitt.
Gjengen som skal nedover til Spania har alle fått permisjon fra jobb for å kunne delta. Reise og opphold må de selv dekke, men har fått med seg noen sponsorer på laget. Spydeberg kommune har for eksempel støttet alle fra Spydeberg med midler. Nye landslagsdrakter har de fått fra Starvie, som ble brukt for første gang under fellestreningen på ACE da avisa var innom. I tillegg til at duoene selv har skaffet noen egne sponsorer.

LES OGSÅ: Verdenstopper gjestet ACE

Spennende duo

To andre som skal være med er venninnene Anita Westgaard og Hege Helle. De begynte å spille padel for omtrent ett år siden.

– Vi prøvde oss på padel og syns det var utrolig gøy. Vi ble så enige om å melde oss på den første turneringen som kom – det viste seg å være NM, sier Anita Westgaard.

(Saken fortsetter under bildet)

Regjerende norgesmestere: Hege Helle fra Spydeberg og Anita Westgaard fra Askim, er tidligere norgesmestere i padel, duoen skal stille i +45 klassen

Regjerende norgesmestere: Hege Helle fra Spydeberg og Anita Westgaard fra Askim, er tidligere norgesmestere i padel, duoen skal stille i +45 klassen Foto:

Selv om NM kun kom fire uker etter første padeltrening, ble duoen norgesmestere. Nå har de lagt ned svært mange timer dette året for å stille best mulig til veteran-VM. En periode trente de to damene 6–7 økter i uka, opp til to ganger om dagen. De har brukt ferier til treningsleirer i Spania og Sverige, i tillegg til og fått med en argentinsk trener på laget. Nå ser de frem til eventyret som venter dem i starten av oktober:

– Vi gleder oss enormt til dette her. Det blir utrolig stort å kunne være med på et VM. Men det skal sies at vi er så underdogs som vi kan få blitt, men det trives vi godt med. Det blir en sosial tur med fin gjeng, og en god mulighet til å se og oppleve mye god padel – og så kommer vi jo til å lære masse, sier Hege Helle.

Ironisk nok, men for duoen blir nemlig VM en oppkjøring til et nytt NM som kommer om ikke så altfor lenge.

LES OGSÅ: Morten (35) har vært arbeidsufør i to år – den frivillige jobben får han til å glemme smertene

Oppsettet

VM-et varer fra 08.10-14.10 og finner sted i Estepona i Spania, ikke langt fra Malaga. Padel spilles i double – to og to med reserver i hver klasse. Norge stiller med fem herrelag (klassene +35, +40, +45, +50, +55) og tre damelag (klassene +35, +40, +45). På damesiden er det totalt 14 nasjoner med, der Norge er å finne i gruppe D – sammen med Portugal, Belgia og USA. Herrene stiller som en av 16 nasjoner, og er i gruppe B sammen med Italia, Belgia og vertsnasjonen Spania. Etter innledende gruppespill går lagene til A- og B-sluttspill – så vil det spilles om rangering, dermed vil det bli mange kamper for Norge uansett utfall.

Disse skal til veteran-VM: Lars Petter Czwartek, Henrik Kleven, Ove Stenberg, Tommy Hjørnerud, Tor Arild Bergendahl, Simen Bystrøm, Kim Myrmel, Clas Wenersten, Espen Thømt, Svein Tore Christoffersen, Hege Helle, Anita Westgaard, Lene Stubberud, Vibeke Tunby, Birgitte Aanerød, Kjersti Bull Noulund, Per Arne Vikeby, Kenneth Lindstad, Nils Petter Haugen, Torbjørn Berger, Irena Ognjetovic.

Fakta om padel

Er en av de raskest voksende idrettene i verden, og i Norge blir den stadig mer utbredt.

Det er en form for tennis hvor det spilles double, to mot to.

Banen er mindre enn i tennis, og banen har vegger som er med i spill. Ellers er padel mindre teknisk og fysisk krevende enn tennis.

I Indre Østfold har mange funnet veien til padelbanen etter at ACE treningssenter ble startet opp for omtrent ett år siden. Den gang ble det bygget tre baner – men den økende interessen har ført til at treningssenteret nå skal utvide med ytterligere baner.

I Norge finnes det foreløpig kun to padeltennis klubber, smaalenene- og Moss-padeltennis.

For å kunne delta i VM for Norge må en tilhøre en klubb, dermed er det såpass mange lokale spillere som skal representere Norge i verdensmesterskapet. 

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags