Svend Sondre (27) ble «lurt» med inn i o-sporten – nå leder han mer enn 600 mennesker under VM

FORTELLER OM VM: Svend Sondre Frøshaug (i midten) gjestet podkasten «Smaaprat» med Øystein Sørensen (t.v.) og Eivind Tornes fredag. Trøgstingen er frivillighetssjef for O-VM i Spydeberg og forteller podkasten både om egen erfaring som utøver og ikke minst om alt som skal skje i forbindelse med VM.

FORTELLER OM VM: Svend Sondre Frøshaug (i midten) gjestet podkasten «Smaaprat» med Øystein Sørensen (t.v.) og Eivind Tornes fredag. Trøgstingen er frivillighetssjef for O-VM i Spydeberg og forteller podkasten både om egen erfaring som utøver og ikke minst om alt som skal skje i forbindelse med VM. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Svend Sondre Frøshaug husker godt hans første møte med o-sporten. Lite ante han den gang at han noen år senere skulle lede 600 mennesker i den samme sporten.

DEL

Askim: I den andre episoden av Smaalenenes Avis podkast «Smaaprat» er Svend Sondre Frøshaug gjest. Ingen tilfeldighet. Det er Orienterings-VM i Østfold og Spydeberg denne uka. Den unge trøgstingen har der en svært sentral rolle. Han er frivillighetsansvarlig for mesterskapet. Over 600 frivillige har sagt ja til å gjøre en jobb for at dette VM-et skal bli tidenes beste.

En kjempeinnsats

– Mange frivillige har allerede lagt ned en kjempeinnsats for dette VM-et. Jeg tør nesten ikke regne ut hvor mange timer som er lagt ned. Her er det mange som har tatt ut ferie og avspasering for å hjelpe til. Den største innsatsen er det o-klubbene i Østfold som har lagt ned, men det er også mange andre frivillige som er med. Vi har også prøvd å få med ungdommer mellom 16 og 26 år. Vi håpet på 70, men tenkte at kanskje 50 ville være bra. Nå har vi 96 i denne alderen. I tillegg har vi 30 frivillige personer fra åtte nasjoner. Vi har egentlig fått forespørsel fra 84 personer fra 17 forskjellige land, men vi har ikke kapasitet til å ordne med overnatting for disse, forteller han.

I podkasten forteller 26-åringen hvordan han ble introdusert for o-sporten.

– Jeg hadde nok en litt overivrig far (Saxe Frøshaug, ordfører i Trøgstad, jour.anm.), som selv hadde drevet med orientering. Han og mutteren tok oss på det som vi trodde var campingtur til Sverige. Det vi ikke visste var at fatteren hadde pakket ned kasser med o-klær under senga i campingbilen. Plutselig sa fatteren: «Oi, nå tror jeg vi passerer et område der det er o-løp». Han stoppet, dro fram klærne og lot oss prøve, humrer Svend Sondre Frøshaug, som ble en lovende o-løper på juniorsiden. Men etter at han pådro seg kyssesyke og mykoplasma, kom han aldri tilbake der han en gang var.

– Blir en rå opplevelse!

Nå gleder han seg i stedet over at verdens aller beste løpere skal samles i Østfold og Spydeberg denne uka. Han håper indre østfoldingene finner sin besøkelsestid og tar en tur på Mørk enten onsdag (langdistanse), fredag (mellomdistanse) eller lørdag (stafett). Eller alle tre dagene.

– Arenaen på Mørk er helt knall! Det blir topp underholdning for publikum med storskjerm og hvor kameramenn følger løperne i skogen. Kjell-Erik Kristiansen er speaker. Det blir mye lyd og musikk, salgsboder og kiosker med lokal mat. Publikumsløpene som går parallelt med VM vil også trekke flere tusen til løpene. VM kommer til å bli en rå opplevelse som folk må få med seg, mener frivillighetssjefen.

Hele podkasten med Svend Sondre Frøshaug kan høres på blant annet iTunes, Spotify eller under her. Der forteller han blant annet mer om supertalentet og junioren Kasper Fosser som skal løpe langdistansen i VM. 20-åringen har mor og far fra Eidsberg og er sterkt knyttet til Indre Østfold.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags