«Jeg har litt vondt for å gi denne appellen, men vi må flytte fokus vekk fra seniorfotballen i distriktet»

MENINGER: Tidligere styreleder i Askim FK, Frank Johansen, hyller sammenslåingen av byens to fotballklubber, Askim FK og Korsgård IF, men kommer også med innspill på hva klubbene bør passe på.

MENINGER: Tidligere styreleder i Askim FK, Frank Johansen, hyller sammenslåingen av byens to fotballklubber, Askim FK og Korsgård IF, men kommer også med innspill på hva klubbene bør passe på. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger«Jeg har fra «sidelinjen» fulgt leserinnleggene og nyhetssakene vedrørende et mulig samarbeid i Indre-fotballen, denne gangen imellom Askim-klubbene Korsgård FK og Askim FK.

Jeg tenkte det var på tide, spesielt nå som samarbeidet er bekreftet fra begge klubbers medlemmer, å sette litt fokus på noen av de aktørene som har satt i gang denne prosessen.

En prosess som garantert er til det beste for morgendagens fotballspillere og fotballsparkere i Askim og omegn.

Jeg kjenner de fleste pådriverne selv og vil sende en stor honnør til blant annet Thorbjørn Werner og Line Konnerup, samt alle de øvrige medlemmene representert i begge klubbers styrer og interim styre/samarbeidsorgan som har jobbet frem denne samarbeidsmodellen.

Med egen oppvokst 300 meter fra Korsgård-banen og som tidligere spiller, trener og styreleder i Askim FK så vet jeg litt om hvor vanskelig det kan være å få til et samarbeid i Indre. Jeg har selv gått i bresjen for tilsvarende samarbeidsmodeller på tvers av kommunene tidligere og lærte tidlig at historikken fort tar en «sklitakling» på slike samarbeidsmodeller.

Derfor så er jeg meget imponert over at dette samarbeidet kommer på plass. Og som det hevdes fra aktørene involvert, så har de et fokus: å legge til rette for å kunne gi det beste tilbudet for de unge medlemmene i begge klubber. Og det er dem det handler om, ingenting annet.

Vi er i en region med nær 40.000 mennesker, likevel befinner de beste seniorlagene seg på et mosjonistnivå. Det er derfor helt essensielt å ta valg rundt organisering som har barn og unge i fokus. Inkludering, eierskap til utviklingen til både egne og andres barn, en sunn idrettshverdag som inneholder både mestring og utfordringer.

Og vedrørende det siste punktet så ønsker jeg å sende et lite hjertesukk og oppfordring til alle klubbene i Indre Østfold. Den følgende appellen handler om å legge forholdene til rette for en bedre hverdag på tvers av kommunegrensene for de mest aktive og ivrige:

Indre Østfolds fotballklubber burde ha et fokus i årene som kommer og det er igjen å få Sparebankenes Talentsamling (STI) eller tilsvarende samarbeidsorgan på tvers av klubbene.

I dag, hvis du er en jente eller gutt på 12–15 år i Indre Østfold og er veldig ivrig, ikke nødvendigvis talentfull, men ivrig, så eksisterer det lite eller ikke noe form for tilbud utover de vanlige lagstreninger i sine respektive klubber. Og det kan ikke forventes at (relativt små) breddeklubber som sliter med å stille lag på hele årstrinn skal klare å gi noe utover dette tilbudet i en aktiv fotballsesong som i Norge snart er redusert til skarve 6 mnd..

Satt i perspektiv, når STI var operativt så fikk cirka 25 spillere på hvert årstrinn et ekstra tilbud, spesielt i vintermånedene, hvor de ble samlet, deltakere fra alle klubber til et litt «spisset» tilbud. Treningene og kampene ble gjennomført på forskjellige arenaer, det ble gjerne supplert med trenere fra blant annet Vålerenga Fotball og andre eksterne aktører. Sammen med dyktige lokale trenere og de ivrigste unge spillerne fikk de en arena for realisering, som ga referanser, nye kamerater og nye pedagogiske tilnærminger.

I dag så er vi dessverre tilbake til hvordan det var når jeg selv var ung, da de 2–5 beste fra Indre Østfold får plass på sonelagene som i hovedsak trener i Østfoldhallen og av lokale trenere som ofte har et ekstra godt øye til deltakere fra egne klubber og ikke «til oss oppe i Indre». Sånn er det. Sånn har det vært i over 20 år.

Derav så blir det 2–5 istedenfor 25 lokale spillere som får et tilbud utover det vanlige.

Igjen. Det er disse det handler om. Tiltaket som nå settes til livs av Korsgård FK og Askim FK sikrer deltakelse, mulig differensiering innad i klubb samt sørger for at lokale klubber i det minste klarer å stille lag. Det er det viktigste. Men, for han eller hun som vil litt mer, som kanskje drømmer om å bli fotballspiller og dermed trene mer enn 2 dager i uken i oktober når sesongen nærmer seg slutten, hva kan vi gjøre for dem?

Jo, få STI på beina. Og organiser lokale fotballskoler i alle fellesferier. Den lokale klubben kan her hente gode trenerressurser, gjennomføre gode økter med matpause mellom treningene, samt muligens legge inn nyttig teori rundt treningslære, kosthold, viktigheten av søvn etc. for deltakerne. Her må klubbene også kjenne sin besøkelsestid ved å ta en fornuftig deltakeravgift slik at flest mulig får anledning til å delta, istedenfor å tilbringende dagene med FIFA innendørs.

Jeg har snakket med flere av våre lokale gutter som nå jobber rundt omkring i Fotball-Norge. Stian (Dahl), Kamil (Rylka) og Johannes (Moesgaard) i Vålerenga, samt Ole Johan (Aas) i Lyn, for å nevne noen, vil stille opp hvis de blir spurt og har mulighet til å planlegge i god tid. Det er en selvfølge at de vil dette, og det er mange flere lokale som kan være med å bidra!

Har litt «vondt» av å gi denne appellen all den tid jeg vet hvor mye som kreves av de relativt få som får hele Indre Fotballen til å flyte. Samtidig må vi flytte fokus fra en seniorfotball som ofte gir negativt fokus og konkurranse på tvers av klubbene og heller ha fokus på morgendagens lovende.

Det er dem det handler om.

Lykke til i sesongen 2019 til hele Indre Fotballen!»

Frank Johansen

(tidligere styreleder i Askim Fotballklubb)

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags