«Hva i all verden har skjedd med Askim-fotballen mens jeg var borte?»

Marius Lippestad

Marius Lippestad

Artikkelen er over 1 år gammel

Askim FK og Korsgård IF er i dialog om et samarbeid for seniorfotballen i byen. – Eneste løsning, mener nyhetsjournalist i Smaalenenes Avis og tidligere keeper i Askim FK, Marius Lippestad.

DEL

KommentarDa jeg var ferdig med videregående skole i 2014, vendte jeg nesa mot Kristiansand og studier. Det året jeg forlot Askim hadde jeg spilt på tre lag: Juniorlaget, rekruttlaget og «oldboyslaget» i sjuendedivisjon.

Det var mange kamparenaer, og tre forskjellige kompisgjenger som man gikk til og fra. I tillegg kom det en og annen forespørsel å sitte på benken for A-laget.

Det vil si at jeg som 18-åring hadde fire nivåer å spille fotball på i klubben min. I Korsgård var det også seniorlag, året før stilte de også med juniorlag. Det var rett og slett mange gode tilbud for å spille fotball i Askim, uansett ferdighetsnivå og motivasjon.

I sommer flyttet jeg tilbake til Askim, fire år med studier på Sørlandet fikk holde. Jeg har i den perioden holdt det gående med et lavterskeltilbud i sjettedivisjon og kost meg med det. Jeg tenkte at når jeg kom hjem kunne jeg begynne å spille på rekruttlaget, om tiden ikke strakk til kunne jeg bli med «gamlegutta» i syvende divisjon.

LES MER: Endelig en Askim FK-opptur – nå ønsker laget et samarbeid med naboen (SMAA+)

Men det var ikke lenger et tilbud for det i Askim Fotballklubb. Det er ikke lenger et tilbud annet enn for dem som vil spille på klubbens A-lag.

Det er det dessverre ikke mange som vil lenger.

Som en av drivkreftene bak supportergruppa Blå Berget, i mine yngre dager, er det fryktelig leit og se.

I år har tilbudet vært følgende i Askim-fotballen: Fra du når junioralder kan du enten spille på Askim FKs A-lag eller på en av Korsegårds to mosjonslag.

Jeg har snakket med flere av guttene jeg en gang spilte med. Vi vil jo spille fotball, men mange av oss vil ikke spille på noe A-lag. Treningsmengde og forpliktelse til jobb og familie setter en stopper for det. Mange av oss er glad i fotballklubben vår, og ønsker å aksle den blå drakta igjen.

Det er på tide vi får bukt med at klubbene står hver for seg. Vi må sørge for at det er ETT godt tilbud i Askim. Der klubben tar vare på mange av de fantastiske ressursene vi faktisk har i Askim.

I løpet av mine år på Sørlandet så jeg guttelaget til Askim vinne Interkrets. Vi har Camilla Huse som bidrar i yngres avdeling, det samme gjør Joakim Klæboe. Det er mange med stor fotballfaglig kunnskap og erfaring.

Klarer vi å danne et miljø der det er gøy å trene, hvor folk drømmer om å få A-lags debuten, og klarer å få barn og unge til å velge fotball med kamerater, enn fotball på Playstation, da har vi kommet langt.

Men fotballklubbene må tørre å stikke fingeren i jorda. Har man en tynt besatt årgang må man være villig til å kontakte klubbene rundt seg. Dann et jentelag med Spydeberg, slå sammen en årgang med Trøgstad. For viktigst av alt er at barn og unge som vil spille fotball får det tilbudet.

Det skal være helt unødvendig at gutter på 17 år slutter og spille fotball fordi det ikke er noe lag igjen.

Jeg kjøper heller ikke at det ikke var 20 spillere i junioralder i Askim eller omegn uten klubb, som vil spille fotball.

Det nekter jeg å tro.

Så får A-lag være, A-lag. Men det er viktig at småbarnspappaen på 35 kan holde det gående, samtidig som han kan lære bort litt til 16-åringen som skal debutere på seniornivå. Bredden er det viktigste. Uten bredden mister vi A-laget. Mister vi A-laget mister vi også den siste utviklingsarenaen før de mest ambisiøse skal reise ut. Vi mister også tilbudet til han som elsker å holde seg i form med å konkurrere.

Uansett alder og ferdigheter, så er halve kosen å kjenne tenninga før man skal spille kamp og fleipen med gutta i garderoben. Det tror jeg de aller fleste som har spilt fotball kjenner seg igjen i. Det tror jeg også er det de som har sluttet savner mest.

La oss erkjenne at det ikke er noe skikkelig A-lag i distriktet. Det er mosjon man driver med. Legg lista deretter. Det er spillere som trenger aktivitetsledere, ikke trenere. Det er det de yngre som trenger, de med ambisjoner og lyst.

LES MER: Askim rykker ned etter nytt tap – treneren gir seg (SMAA+)

Sammen med kommunesammenslåingen må klubbene se stort på det og benytte seg av muligheten det gir til å danne et felles A-lag. Kanskje man kan klare å bygge et A-lag som de unge virkelig må kjempe for å spille seg inn på, ikke bli kastet ut på banen fordi man mangler folk.

Spørsmålet bør ikke være hvilken farge skal det være på drakta, hva skal vi hete eller hvor skal hjemmekampene spilles? Spørsmålet er hvordan vi skal beholde flest mulig, lengst mulig?

Som Lars Saabye Christensen sa det «Når var det egentlig det slutta – hvor er det blitt av alle gutta»

Slå sammen Askim og Korsgård. Ta til dere de unge i distriktet som ikke har noe tilbud. Start på nytt. Start en ny kultur. Ikke gå i samme fella igjen. Det viktigste av alt er at alle har et tilbud, ikke en femteplass i fjerdedivisjon.

LES OGSÅ: «AFK ligger med brukket rygg. Tiden er overmoden for et samarbeid med Korsgård»

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags