STJØRDAL: Det er klart for den sjette VM-runden i rallycross på Hell i Nord-Trøndelag. På startstreken stiller Petter Solberg (42) som en av de heteste favorittene i Supercar. Det kjøres også EM-runde i Supercar samme sted med Thomas Bryntesson (20), Ola Frøshaug (52) og Henning Solberg (44) til start. Det er ventet 20.000 tilskuere til Lånkebanen i helgen. Med fire lokale helter er det også mange indre østfoldinger som er ventet å ta turen til Miss Universe 1990, Mona Grudt, sin hjemplass.

Stolte av støtten

– Det kommer til å være mange supportere hjemmefra blant publikum. Jeg tror det blir nærmere 400 personer der bare for å heie på Thomas og meg, forteller NMK Trøgstad-fører Ola Frøshaug. Sammen med Thomas Bryntesson skal de kjøre en Ford Fiesta med støtte fra det svenske teamet JC Raceteknik.

LES OGSÅ: Petter Solberg knuste konkurrentene – tok sin første VM-seier i rallyross på 406 dager

– Jeg er takknemlig for all støtten jeg får fra menneskene rundt meg. Det betyr mye, forklarer Bryntesson,  som er fra Töcksfors, men kjører for NMK Trøgstad med norsk lisens og er halvt norsk med mamma fra Trømborg.

Saken fortsetter under.

 

Han har høye ambisjoner på Hell i helgen. I den første EM-runden ble det stopp i semifinalen, da han ble påkjørt ut fra start. Han har vist i de to rundene i RallyX Nordic at farten er god med andre- og tredjeplasser.

– Det skal bli spennende å se hvordan vi ligger an nå som vi har fått testet mer. Jeg har alltid lyst til å kjempe om seieren. I Barcelona hadde vi stolpe ut. Nå håper jeg på stolpe inn, smiler han.

– En skikkelig rallycrossbane

Ola Frøshaug kjenner banen på Lånke godt, og gleder seg stort til å kjøre i helgen.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Jeg har konkurrert på banen flere ganger tidligere og den er akkurat som en rallycrossbane skal være, med en god blanding av grus og asfalt. Etter den første EM-runden i Barcelona har vi testet og kjørt to runder i RallyX Nordic, så jeg begynner å kjenne meg tilpass i bilen. Mitt mål i helgen er først å ta meg til en semifinale, og derifra videre til en finale, sier trøgstingen.

Solberg-familien fra Spydeberg drar også mange lokale folk til årets norske VM-runde i rallycross. Mens Henning Solberg skal kjøre en VW Beetle i EM-klassen for Per Eklunds team, skal Petter Solberg kjempe for sin aller første seier på Lånkebanen. Han har kjørt der fire ganger tidligere, men har «bare» andreplass som best.

LES OGSÅ: Fikk ødelagt EM-debuten etter stygg påkjøring: – Vi har fått pratet ut 

– Det stemmer, jeg har aldri fått helt full klaff i Norge. Det samme gjelder neste VM-runde i Sverige. Derfor blir de kommende to VM-rundene ekstra viktige for oss. Det deles ut likt antall poeng i alle VM-runder i rallycross, men det viser seg ekstra vanskelig å sanke dem på hjemmebane, sier Petter Solberg.

Har funnet forklaringen

Etter testing på Lånkebanen i april, tror Petter at han selv, teamkompis Johan Kristoffersson og PSRX Volkswagen Sweden-teamet hans, at de har funnet nøkkelen til det norske «mysteriet».

– Jeg kommer ikke til å fortelle hva det er, men det er ingen hemmelighet at jeg har slitt med å få mine tidligere biler til å fungere på denne banen. Vi mener å ha funnet løsningen nå, sier spydebergingen kryptisk.

LES OGSÅ: Derfor betyr en seier på den legendariske banen ekstra mye for Petter

42-åringen med to VM-titler i rallycross å se tilbake på innrømmer likevel en liten hemmelighet:

– OK, en liten ting, da. Både Johan og jeg kan kjøre litt mer selvsikkert i de lange svingene nå. Jeg er veldig spent før helgen. Siden sesongstart har vi gjort mange små forbedringer med bilene. I forrige løp på Lydden Hill hadde vi ikke en eneste feil med dem. Ikke en! Polo GTI-ene var rett og slett perfekte.

Hele familien på plass

Petter Solberg har både kona Pernilla, som er teamsjef, og sønnen Oliver (15) med seg til Lånkebanen. Sønnen har vært en «snakkis» den siste uken etter at han ble tidenes yngste rallycrossvinner i klassen Supercar under RallyX Nordic i Arvika sist helg.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Jeg var tom for ord da han vant det løpet. Pernilla og jeg er utrolig stolte av sønnen vår. Han har en enorm vilje og motivasjon for motorsport, og da han kom til meg i vinter og spurte om å få kjøre bilen, ba jeg ham fikse lisens selv. Jeg trodde jo ikke at han skulle få det til, men jaggu ringte han det svenske bilsportforbundet som hjalp ham videre. Og nå vinner han løp… Det er helt utrolig.

 

Mens Kristoffersson leder VM sammenlagt, er svenske Mattias Ekström toer og Solberg treer. Kun sju poeng skiller trioen etter fem av tolv VM-løp. Det Solberg-eide teamet PSRX Volkswagen Sweden leder teammesterskapet med hele 69 poeng over Peugeot og 75 poeng over Audi.