CAPE TOWN: Det har på mange måter ikke vært Petter Solbergs år. Spydeberg-mannen har nemlig slitt med lungesykdom sarkoidose og var i sommer sikker på at karrieren var over. Overskuddet var borte. Gleden var forsvunnet.

– Glad for å være med

Men 44-åringen har i høst fått kontroll på sykdommen og har fått tilbake energien og lidenskapen. Denne helgen avslutter han årets sesong med siste runde i rallycross-VM. Generalprøven fikk han i Spania for snaut tre uker siden, hvor han gjorde et lite comeback i rally og kjørte inn til tredjeplass i R5-klassen (kategorien under WRC).
 
– Sesongen har vært vanskelig for meg, både i bilen og utenfor. Midtveis i sesongen var det urealistisk at jeg i det hele tatt skulle kjempe om en medalje i rallycross. Jeg er bare glad for å være med videre i dette selskapet. Rallyet i Spania ble en opptur på alle måter og en opplevelse som fortsatt gir mye positivitet. Det betyr mye at vi allerede har avgjort teammesterskapet for annet år på rad. Jeg skal sørge for å nyte av det også mens vi er i Sør-Afrika, sier Petter Solberg i en pressemelding.

LES OGSÅ: Petter Solberg (43) verdensmester for femte gang – takker denne gjengen her

Tøff kamp om medaljer

I Sør-Afrika kjører han karrierens 60. VM-løp i rallycross og er en av kun fire førere som har kjørt samtlige runder. Bare én gang (Latvia 2016) har Solberg ikke kvalifisert seg til semifinale.

LES OGSÅ: Pernilla (45) styrer butikken for Petter Solberg – det er blitt en millionsuksess

Kampen om VM-tittelen er allerede avgjort. Solbergs svenske teamkamerat i PSRX Volkswagen Sweden, Johan Kristoffersson, er verdensmester før siste runde. Men bak ham er det tett. Audi-duoen Mattias Ekström (228 poeng) og Andreas Bakkerud (224) kjemper nærmest. Solberg (206) er 18 poeng unna medaljeplass, mens tidligere rallyrival Sebastien Loeb (205) også er innenfor rekkevidde til en plass på seierspallen.
– Det kommer ikke til å bli enkelt i det hele tatt. I utgangspunktet er det slik at dersom bare en av de tre kvalifiserer seg til finalen, er det intet jeg kan få gjort. Men slike tanker skal jeg dytte unna, og jeg skal kun fokusere på mitt eget løp. Jeg skal gjøre alt jeg kan, og så får vi telle opp poeng til slutt, sier Petter Solberg, som har blitt trukket 15 poeng for å ha byttet motor for tredje gang i år. Kun to motorer er lov å bruke i løpet av én sesong uten at det medfører poengtrekk.

LES OGSÅ: Ola (53) legger kjørehjelmen på hylla – overlater stafettpinnen til sønnen Hans-Ola (25)

Vil hjelpe Petter

Den største favoritten til Sør-Afrika-seier er Johan Kristoffersson, som har vunnet ti av elleve løp hittil i sesongen – de siste åtte på rad. Den svenske rekordmannen er innstilt på å avslutte med stil. 
– Man er aldri bedre enn sitt siste resultat, og jeg ønsker å overvintre med nok en seier. Samtidig er jeg innstilt på å hjelpe Petter som best jeg kan når den muligheten byr seg. Jeg ser fram til å nyte løpet ettersom alt er avgjort for egen del, sier Kristoffersson. 
Skulle Johan Kristoffersson vinne også siste VM-runde i Sør-Afrika, tangerer han tidenes seiersrekke av formel 1-føreren Sebastian Vettel, som i 2013 vant ni VM-løp på rad.