RINGSAKER: Langrennssesongen er i full gang med renn hver eneste helg. Kampen om å kvalifisere seg til OL i Pyeongchang i februar er i full gang. Med i den kampen skulle gjerne Ola Vigen Hattestad ha vært. Men nå tyder mye på at tittelforsvareren i sprint må se OL fra tv-stolen hjemme på Mesnali ved Sjusjøen.

– Jeg har begynt å innfinne meg med at OL går uten meg, sukker han, før han legger til:

– Men helt gitt opp har jeg ikke. Så lenge det er en liten mulighet fortsatt, så gir jeg det en sjanse. I så fall må jeg nok på pallen i NM-sprinten 11. januar og så på pallen i verdenscupen i Planica helgen, forteller han.

LES OGSÅ: Ola mister sesongåpningen: – Klart det er demotiverende og kjedelig

Er i villrede

Ola Vigen Hattestad har fortsatt til gode å gå et skirenn denne sesongen. Bakgrunnen er en kropp som ikke vil like mye som hodet. Verdens mestvinnende langrennssprinter har i høst hatt en oppkjøring preget av mye sykdom.

– Det er noe dritt dette her. Hver gang jeg kommer inn i en god treningsflyt, så blir jeg syk. Jeg får stadig vekk forkjølelsesrunder og får ikke bygget opp overskudd og et bedre immunforsvar. Så de siste to-tre ukene har jeg kun kjørt korte, rolige økter på én times tid. Jeg er veldig forsiktig med å belaste kroppen for mye. Derfor kjører jeg ikke hardøkter, forklarer han, og anslår at han trener kun 1/3 av hva han normalt gjør på denne årstiden.

Hvorfor kroppen ikke lystrer, har han ingen forklaring på. Han har testet seg på Olympiatoppen uten å få noe svar på hva det kan være.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

– Jeg er i villrede. Har ikke peiling. Jeg prøver fortsatt å analysere hva årsaken kan være. Åpenbart er immunforsvaret mitt svekket. Men det må være en underliggende årsak til at det har skjedd. Fakta er at når jeg er i Slovenia, så fungerer kroppen mye bedre. Om det er tilfeldig, vet jeg ikke. Det kan være klima, mat eller huset vi bor i. Ludvig går også i barnehage her på Mesnali, og er mer i kontakt med andre barn. Det kan nok bidra til mer sykdom i huset. Det kan selvsagt også være noe med huset vi bor, men ventilasjonsanlegget er veldig bra og ble oppgradert av Flexit for et par år siden. Det er heller ikke noe fukt i huset som jeg vet om, sier Ola analytisk.

Å reise til Slovenia, til samboer Katja Visnars hjemland, nå i jula er likevel ikke aktuelt.

– Treningsforholdene er så mye bedre på Sjusjøen nå. Så spesielt for Katja er det mye bedre å trene her, mener han.

LES OGSÅ: Ola kan få OL-bronse i posten – savner hardere bevis

Utelukker flere sesonger

Planen til Ola Vigen Hattestad er å trene rolig fram mot jul, for så å prøve seg på noen hardøkter for å se hvordan kroppen fungerer.

– Først må jeg tåle mye mengdetrening. Så kan jeg spe på med noen hardøkter. Men det føles som en lang vei å gå. Det positive er at hvis kroppen er med på notene og i balanse igjen, så kommer formen fort. Det har vist seg mange ganger tidligere, påpeker han.

(Saken fortsetter under bilde.)

 

Skulle det ikke bli OL, så har Ola Vigen Hattestad verdenscupsprinten i Drammen i mars som neste store mål. Og den meritterte sprinteren utelukker heller ikke at han går på en ny sesong etter dette.

– Jeg er jo fortsatt glad i å trene og gå på ski. Jeg tror heller ikke alderen har noe betydning. Motivasjonen er fortsatt stor. Så jeg er ikke fremmed for å satse mot VM i Seefeld i 2019. Men det viktigste er å få kroppen på rett kjøl igjen. Hvis ikke, er det ikke noe vits i å fortsette, mener 35-åringen.

Noe positivt har også kommet ut av sykdomsperioden. Han har hatt tid til å teste ut nye ski.

– Det er vel det eneste positive. Jeg har tidligere slitt med gode ski på kaldt føre. Nå har jeg funnet et gullpar. Så skiparken min skal være veldig bra nå, avslutter han.

LES OGSÅ: Friidrettstalentet Fredrik (19) drømmer om OL i 2020 – nå får han lokal drahjelp