Interessen for å signere sykkeltalentet Brage (17) har vært stor - nå har han tatt valget

FLYR HØYT: Brage Vestavik regnes som ett av verdens største utfortalenter og har blitt lagt merke til rundt i hele verden. Nå har den 17 år gamle gutten          signert for Devinci Global Racing i Canada og skal kjøre løp over hele verden. FOTO: MAYHEM MEDIA

FLYR HØYT: Brage Vestavik regnes som ett av verdens største utfortalenter og har blitt lagt merke til rundt i hele verden. Nå har den 17 år gamle gutten signert for Devinci Global Racing i Canada og skal kjøre løp over hele verden. FOTO: MAYHEM MEDIA

Artikkelen er over 4 år gammel

Brage Vestavik (17) har signert proffkontrakt med kanadiske Devinci Global Racing. Nå blir han lagkamerat med sitt største forbilde, Steve Smith.

DEL

MYSEN: La oss skru tiden tilbake til september 2013. 14 år gamle Brage Vestavik er prøvekjører under verdenscupen i utforsykling i Hafjell. Norges største talent imponerer med å levere tider som ville ha gitt ham en plass blant de ti beste i juniorklassen.

Men han er for ung til å konkurrere i verdenscupen. I målområdet får han også se kanadiske Steve Smith i Devinci Global Racing rulle i mål til seier i seniorklassen og sammenlagtseier i verdenscupen. Mysen-gutten er raskt frampå og spør pent om å få kjøretrøya til sitt største forbilde.

En av downhill-sirkusets største profiler smiler og spør om den unge sykkelentusiasten vil være med opp på hytta til teamet. Svaret ga seg selv. En stund senere møter pappa Arnebjørn Vestavik en stolt sønn med en signert kjøretrøye og et minne for livet.

Lagkamerat med idolet

Nå 2,5 år senere har Brage Vestavik signert en 2-årskontrakt med nettopp Devinci Global Racing og blir lagkamerat med sitt største forbilde, Steve Smith og en annen stor helt, Mark Wallace. Det er kun disse tre som skal representere det kanadiske sykkelmerket i årets verdenscup i downhill.

– Det er egentlig helt sykt. Jeg kan nesten ikke forstå det. Her har jeg hatt kjøretrøya til Steve Smith på veggen på rommet og våknet med en drøm om å kjøre sammen med ham. Og nå blir det en realitet, sier Brage med et ansiktsuttrykk som viser en blanding av stolthet og ydmykhet.

Det har nemlig aldri hendt tidligere at en norsk junior har blitt plukket opp av et profesjonelt team for å sykle full worldcupsesong. Men så er også Brage Vestavik et talent utenom det vanlige. Han har herjet i norgescupen. Og til tross for at han i fjor syklet i 15-16-årsklassen, så slo han samtlige juniorer i hvert eneste løp. Bare fire-fem seniorer i Norge var raskere enn Mysen IF-utøveren.

– Ikke et vanskelig valg

Interessen for gutten, som i år blir førsteårsjunior og endelig kan sykle verdenscup, har vært stor. Flere store internasjonale team har vært på ham for å signere kontrakt. Men valget var til slutt ikke så vanskelig, ifølge pappa Arnebjørn.

– De første seriøse samtalene med Devinci og teamsjef Gabe Fox hadde vi i Val di Sol i Italia i september. Han ga et veldig godt inntrykk. Både han som person og den måten han driver teamet på. Når de for eksempel er rundt på verdenscup og samlinger så leier de et hus, bor sammen, lager mat sammen, spiser sammen og trener sammen. De tenker lag, og ikke enkeltutøver. For en stjerne som Steve Smith er det like viktig å hjelpe de andre som å prestere selv. I tillegg er teamet sponset med det samme utstyret som Brage elsker. Alt fra pedaler, dekk og klær er akkurat de merkene Brage ville ha valgt om han måtte kjøpe alt selv. Det betyr kanskje ikke så mye, men er jo heller ikke noe minus, smiler pappa.

Skal reise verden rundt

Det blir også en ny hverdag for Arnebjørn. I alle år har han både vært sjåfør, mekaniker, trener og pappa for sønnen. Nå må han slippe andre til. For til tross for at Brage skal bo hjemme hos familien i Vandugbakken og fortsette skolegangen på idrettslinja på Askim videregående skole, så blir han mye borte. Den ferske proffsyklisten skal nemlig delta på alle sju verdenscupløpene som går over hele verden. I tillegg skal han delta på åtte andre konkurranser med teamet sitt. Unggutten får dekket alt av reiser, opphold og utstyr og får i tillegg en egen personlig mekaniker med seg på hvert løp. Gjør Brage det bra og havner på pallen i enkeltløp, så kan han tjene noen tusenlapper allerede som juniorer.

– Det er jo egentlig sykt at en ung gutt fra flate Indre Østfold får denne muligheten. Det er som om en gokartfører fra Trøgstad blir plukket opp for å kjøre for et Formel 1-team. Vi har drømt om at det skulle skje, men ikke allerede i år. Det viser at om man jobber målrettet, så kan det bli virkelighet, sier pappa, og passer på å legge til:

– For oss er det viktig å takke alle som har trodd på Brage og hjulpet oss mens vi var amatører. Den støtten har faktisk betydd mye for oss på veien dit Brage er i dag. Det er alt fra Mysen IF til lokale sponsorer og ikke minst sykkelbransjen i Norge, påpeker Arnebjørn.

Mål om topp ti

Sønnen er enig. Men for ham er ikke målet nådd. Han skal oppnå mer enn å sykle verdenscup. Drømmen er en dag å bli verdensmester.

– Nivået er ekstremt høyt. I år er målet å komme blant de ti beste i så mange løp i verdenscupen som mulig. Så får vi ta ting der ifra. Men drømmen er helt klart å bli verdensmester om noen år, smiler den ambisiøse, men samtidige jordnære gutten.

Om én måned reiser han over til Canada og Vancouver. For første gang skal han treffe sitt nye team og prøve ut sitt nye utstyr.

– Jeg gleder meg utrolig mye til å komme i gang og møte laget. Samtidig er det litt skummelt også. Det å reise alene så langt, møte helt nye mennesker og kommunisere på engelsk. Men det er bare å hoppe i det, humrer han.

Etter oppholdet i Canada i mars, reiser han nærmest direkte til Malaga i Spania for å delta på treningssamling med juniorlandslaget. Så venter verdenscupdebuten i franske Lourdes 10. april. Deretter går det slag i slag med konkurranser over hele verden fram til senhøsten. Prikken over i-en blir VM i Val di Sol i Italia i september. Da representer han Norge.

– Det blir jo litt rart å sende guttungen ut i den store verden, men jeg føler meg trygg på at dette skal gå bra, sier Arnebjørn, og får et bekreftende nikk fra sønnen.

– Det kan du være trygg på, smiler Brage.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken