CHANGCHUN: Stor bedre VM-debut enn det 23-åringen fra Askim presterte i Kina kan man ikke forvente. Hans 35,23 sekunder og pers med 37 hundredeler på den siste 500-meteren var kun 27 hundredeler bak hans seirende lagkamerat og senere verdensmester Håvard Lorentzen – OL-vinneren.

– Det er helt rått

– Søndagens 500 meter på 35,23 sekunder var bare et helt rått løp. Alt stemte. Jeg trodde likevel nesten ikke min egne øyne da tiden kom opp. Dette løpet var bare helt vilt for meg. Snakk om å treffe med toppformen i rett tid, sier askimingen, som normalt representerer Båstad IL. Han jublet da også skikkelig rett etter målgang under alt annet enn gode forhold i Kina, der VM ble avviklet.

Den tiden holdt faktisk til en 12. plass.

Allerede lørdag slo han først til med pers på 500 meter med tiden 35,60 sekunder og like bak på 1.000 meter med tiden 1.10,97, som ga ham henholdsvis 19. og 15. plass.

– Etter knalløpet på 500 meter dag 2, kjente jeg at kroppen var helt tom. Den avsluttende 1.000 meteren ble derfor et sammenhengende mareritt. Men det betyr ingen ting i denne sammenheng, sier Sæves.

Med tiden 1.11,41 minutter ble han 18. mann der og falt med det fra en 14. plass til en likevel strålende 17. plass sammenlagt i sitt første sprint-VM.

LES MER: Jørgen (23) var redd for anabole steroider i kjøttet – ladet opp til VM på uvanlig måte

Toppform på egen hånd

– Det at jeg skulle klare å prikke inn toppformen her, er nesten utrolig. Mens de andre norske har hatt optimal oppladning inn mot OL, så har jeg trent på egen hånd i nesten hele vinter. De siste fire ukene har jeg hatt en trener på Valle Hovin utendørs i Oslo og kun gått lite grann i Vikingskipet på Hamar.

Nå føler han seg trygg på at han har sikret seg en plass på landslaget kommende sesong, med det kraftig bedrede forutsetningene det innebærer for en løper som i en alder av 23 år logisk sett ikke på noen måte har nådd den sportslige toppen. Jeg har allerede begynt å tenke på OL i 2022 i Beijing. Der bør jeg og de andre på landslaget være enda bedre enn vi er nå, poengterer den jublende glade askimingen.

LES MER: Fotballtrener har startet innsamlingsaksjon for å få Jørgen (23) til sprint-VM på skøyter

Takknemlig

Jørgen Sæves ber oss spesielt å sende en varm takk til Båstad IL, som betalte turen og oppholdet i VM i Kina for ham.

– Det var deilig å kunne innfri overfor dem som har stilt opp for meg på en så fantastisk måte, sier 23-åringen.

Jørgen Sæves tror framtiden skal bli enklere på flere måter; dels fordi han nok kommer på landslaget og får bedre treningsvilkår, men også fordi økonomien blir bedre.

– Jeg har allerede vært så heldig at jeg har noen private sponsorer, som jeg er takknemlig overfor. Under VM har jeg dessuten fått forespørsel fra nye, som ønsker å være med på den fine reisen jeg håper bare er i startfasen, understreker Jørgen Sæves.

LES MER: Skal til sprint-VM på skøyter – ladet opp med å score for Korsgård i fotball

Rekordløp forsvant

Jørgen Sæves skulle nå egentlig reist rett til rekordløp på verdens raskeste bane i Calgary, der han logisk kunne pyntet kraftig på sine personlige rekorder. Men grunnet noe feil i Canada måtte løpene avlyses.

– Jeg skulle gjerne gått i Calgary. Men med den oppturen jeg fikk i VM, så går det greit. Nå reiser jeg heller hjem til Norge og tar med meg helgens avsluttende norgescupløp, der jeg håper å sikre meg en «Topp 3»-plassering sammenlagt selv om jeg ikke har vært med på så mange av disse løpene i vinter, avslutter Sæves, som snart skal ut på den lange reisen hjem fra Kina til Norge–men han kommer antakelig til å sove deler av turen med et smil om munnen–med god grunn.