CHANGCHUN: Denne helgen er det sprint-VM på skøyter i kinesiske Changchun. Hele verdenseliten er på plass og de fleste kommer rett fra OL i Pyeongchang. Men ikke Jørgen Sæves. Askimingen kom direkte fra Norge og ankom VM-byen fredag i forrige uke for å finpusse formen og tilvenne seg tidsforskjellen.

Men den første helgen ble ingen «højdare» matmessig. For redselen for å få i seg kjøtt sprøytet med anabole steroider, gjorde sitt til at 23-åringen avsto fra svine- og oksekjøtt.

LES OGSÅ: Fotballtrener har startet innsamlingsaksjon for å få Jørgen (23) til sprint-VM på skøyter

– Gikk konstant sulten

– Jeg gikk konstant sulten. Det var vondt å legge seg på tom mage. Det eneste jeg spiste var rundstykker med smør på og bittelitt kylling, forklarer han.

Fra mandag av har imidlertid matinntaket vært en helt annen.

– Da kom de fleste OL-utøverne hit, og VM-arrangøren har tatt ansvar. Nå er det til og med dopingkontrollører som sjekker maten vår. Siden da har jeg spist veldig bra. Maten har vært god, sier Sæves, som gleder seg til å gå 500 og 1.000 meter i helgen. Han føler seg i bra form.

– I ukene før VM kjørte jeg noen blytunge økter på Valle Hovin, hvor det kjentes ut som jeg var døden nær. Det kan virke som om jeg får betalt for de øktene nå. For det kjennes ut som om jeg har truffet med toppformen, sier han, før han legger til:

– Flere av de andre har også klaget på at det er for kaldt i hallen og at isen er treg. Selv trives jeg godt. Det svarer bra, så får heller tidene bli litt svakere enn persene, sier Jørgen Sæves, som har 35,63 sekunder som pers på 500 meter og 1.09,77 minutter som pers på 1.000 meter. Noe mål om tider og plassering i VM-debuten har han imidlertid ikke.

– Jeg er vel nesten den eneste utøveren, uten om russerne, som ikke har gått i OL. Så nivået er skyhøyt. For meg er det først og fremst en seier bare å være her. Dette er jo det største utenom OL. Bare det gir meg en ekstra boost til å prestere bra, mener Båstad IL-løperen.

LES OGSÅ: Askim Beetles blir det første laget utenfor Nord-Amerika som deltar i prestisjetung hockeyturnering i Canada

Inspirert av Lorentzen

Jørgen Sæves innrømmer også at han har latt seg inspirere av Håvard Lorentzens OL-suksess. Bergenseren tok gull på 500 meter på tiden 34,41 og sølv på 1.000 meter på 1.07,99.

– Jeg har gått en del sammen med han her nede. Utrolig moro at han lyktes i OL. En inspirasjon også for meg. Jeg vet at jeg tidligere har slått ham. Så det viser jo det er mulig også for meg. Noe av grunnen til at han lykkes tror jeg har med innstillingen hans å gjøre. Han har et veldig avslappet forhold til det hele. Føler han seg sliten en dag, så tar han bare fri. Det tror jeg gjør at han presterer enda bedre når det virkelig gjelder. Det er nok mange som har litt å lære av ham der, mener Jørgen Sæves.

LES OGSÅ: Askim-jenta Julie er klar for landslaget, mens Cornelia fra Mysen scoret mot Tyskland