Jakter på det gode fotball-syn

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Fredrikstad FK er på utkikk etter det optimale synet i jakten på sine første poeng i eliteserien. Nøkkelspillere i testen er Mysen-optikerne Esben Gunther og Kari Randen.

DEL

Fredrikstad-trener Knut Thorbjørn Eggen er villig til å prøve nye og utradisjonelle metoder for å styrke laget i kampen om poengene. Det var ikke nei i hans munn da et optiker-firma i Fredrikstad tilbød en nyutviklet dansk metode for å sjekke spillernes syn. Sju danske toppserieklubber har blitt testet, og Fredrikstad er første fotballklubb her hjemme som tar i bruk metoden.

– Vi lar ikke noe være uprøvd. Tester i Danmark viser at rundt 20 prosent av spillerne har dårlig samsyn. Det er sannsynlig at vi har en tilsvarende prosentandel hos oss, sier han.

Trener opp øynene

Metoden, som kalles Train Your Eyes, handler om at det går an å trene opp øyne til å fokusere bedre slik at man ser skarpere.

Mysen-optikerne Esben Gunther og Kari Randen hos Interoptik Optiker Moen på Mysen har allerede skaffet seg erfaring i å bruke den danske metoden på skole-elever. Derfor stilte de som medhjelpere for sin Interoptik-kollega i Fredrikstad i går kveld.

– Godt syn kan være forskjellen på stolpe inn og stolpe ut, sier Gunther.

Hvert øyne har seks muskler. For å ha et godt syn gjelder det at øyenmusklene er så godt trent som mulig. 3x5 minutters trening over en periode på to til fire måneder gjør som regel susen for øyne som ikke holder toppnivå.

– Hvis øyemuskulaturen begynner å dabbe av etter 45 minutter, kan 2. omgang bli et mareritt. En fotballspiller blir sliten ikke bare i kroppen, men også i synssansen. Da er risikoen stor for at man begynner å feilbedømme ball og ballbane, sier Kari Randen.

Ser litt dårligere

Askim-gutten Pål Andre Czwartek, som nå aksler FFKs berømte rød-hvite trøye, var blant spillerne som var inne til test.

– Jeg bruker ikke briller, men må medgi at jeg har begynt å se litt dårligere. Hvis testen avslører svekket samsyn, er jeg villig til å bruke tid på å trene opp synet, sier 28-åringen.

Han var gjennom en synstest også da han spilte for Moss, men den testen var på langt nær så omfattende som den FFK-spillerne gikk gjennom.

Czwartek måtte ut med skade mot Rosenborg søndag, og han forklarer at det dreide seg om en låsning i kneet. Han regner med å være klar for spill igjen kommende helg.

Større appell

Czwartek understreker at laget på langt nær er grepet av panikk, selv om poengene så langt har uteblitt.

– Jeg synes vi spiller bra, men til nå har vi ikke vært dyktige nok foran mål, sier han.

Han noterer seg med glede at atskillige Askim-folk tar turen til plankebyen for å se ham i aksjon.

– Ingen tvil om at FFK har større appell i Indre Østfold enn Moss, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags