Rune (49) debuterte i verdens største o-stafett – nå venter jobben som arenasjef for VM i 2019

NYTTIG TUR: Rune Nygård fra Mysen har påtatt seg oppgaven med å være arenasjef under orienterings-VM i 2019. I helgen tok han med seg nytt kunnskap med hjem fra Jukola-stafetten i Finland.

NYTTIG TUR: Rune Nygård fra Mysen har påtatt seg oppgaven med å være arenasjef under orienterings-VM i 2019. I helgen tok han med seg nytt kunnskap med hjem fra Jukola-stafetten i Finland. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Under orienterings-VM i Spydeberg og Østfold neste år er Rune Nygård arenasjef på hovedarenaen. I helgen høstet Mysen-mannen impulser, da han deltok på verdens største orienteringsstafett i Finland.

DEL

LAHTI: – Jeg hadde ikke vært på noe større arrangement tidligere. Det var det nyttlig å oppleve med tanke på VM-arrangement på neste. Jeg er også blitt fristet til å delta gjennom det som skjer på klubbens Jukola-side på Facebook, sier Nygård.

Karen fra Mysen hadde den sjette etappen på Indre Østfolds andrelag og en 11 kilometer langt løype, bare målt luftveien.

– Jeg hadde det så fint i skogen. Det var blant annet mye hjelpsomme folk, sier Nygård.

LES OGSÅ: Per Bergerud snakket til 20 i stil – nå vil eidsbergingene bla opp enda mer til orienterings-VM

Noe å ta med hjem

På Jukola var det nesten 20000 deltakere. I tillegg kom tilskuere og ledere.

– Så mange blir det ikke på VM. Vi regner med 10000 personer som mest vil være til stede, sier han.

Mysen-karen er arenasjef på Mørk gård, hvor de finale-løypene vil være.

– Vi har kommet et bra stykke på vei med utforming. Jeg diskuterer blant annet med Asle Gudim og Jørn Haugerud, som er mine overordnede. De er sjefer for alle VM-arenaene.

Nygård begynte med postjakt fordi sønnen Mats Nygård startet opp med det for seks år siden.

– Så ble jeg dratt med, sier eidsbergingen.

– Lærte du noe i Lahti?

– Den gode logistikken rundt blant annet busser og dusjer var fint å oppleve, og at det var så mye plass i vekslingsfeltet er også noe å tenke på. Vi har muligens noe lite plass til rådighet på Mørk.

LES OGSÅ: Lokal sparebank blir gullsponsor for orienterings-VM

Tangerte og forbedret

Thomas Bedin, Rune Blågestad, Håkon Gjerde, Sture Ottesen, Claes-Tommy Herland, Fredrik Larsen og Dag Arne Lier sprang på Indres førstelag. De tok en sterk 375. plass. Det var nesten like gode plassering som i fjor, men i praksis en del bedre da det deltok mange flere lag denne gangen.

(Saken fortsetter under bildet)

I FINSKE SKOGER: Foran sitter debutanten Rune Nygård. Sittende fra venstre:Sindre Valsgård, Fredrik Larsen, Håkon Gjerde og Øyvind Thømt. Halvt stående: Sture Ottesen og Dag Arne Lier. 
Bakerst: Rune Blågestad, Dag Brenås, Simen Graff, Claes-Tommy Herland, Bjørn Axel Gran og Thomas Bedin.

I FINSKE SKOGER: Foran sitter debutanten Rune Nygård. Sittende fra venstre:Sindre Valsgård, Fredrik Larsen, Håkon Gjerde og Øyvind Thømt. Halvt stående: Sture Ottesen og Dag Arne Lier. Bakerst: Rune Blågestad, Dag Brenås, Simen Graff, Claes-Tommy Herland, Bjørn Axel Gran og Thomas Bedin. Foto:

Andrelaget forbedret seg kraftig og ble nummer 801. Tore Sandvik, Øyvind Thømt, Bjørn Axel Gran, Simen Graff, Sindre Valsgård, Rune Nygård og Dag Brenås orienterte solid.

– Vi har heldige som fikk med trøgstingen Tore Sandvik. Han er fortsatt rask og ga oss en svært god start, sier Nygård. 

Når Jukola-kongen Claes-Tommy Herland inviterer til Jukola-tur handler det om mye mer enn løping i de finske skoger. Etter konkurransen som går fra lørdag til søndag var det bankett i Helsinki. Hjemreisen er først godt ut på mandagen.

LES OGSÅ: Anne Johanne (29) jubler: – Helt ubeskrivelig deilig å ta NM-gull 

– Kan ikke avslutte sesongen

Flere indre østfoldinger løp for andre lag. En av dem var hærlendingen Martin Vister som løp stafetten for trønderklubben Frol. Da Vister sprang i mål på den andre etappen en drøy time etter midnatt lørdag natt, var årets viktigste konkurranser unnagjort.

– Jukola var årets andre viktige konkurranse. Tiomila var den første.

– Neste viktige er Tiomila på vårparten neste år?

– Jeg har ikke noen klare mål, men jeg vil delta på flere konkurranser. Til høsten har jeg tenkt meg til NM-uka. Jeg deltar også på O-festivalen kommende ukeslutt, men da gjør det ikke noe om jeg helt har formen.

På Jukola skulle derimot kroppen være på sitt beste. Klubbens mål var å bli topp tre. Vister var også bra forberedt. De siste månedene er det blitt trent riktig bra og vært mange godt gjennomførte konkurranser, men det viste seg at det var en natt da det buttet.

Noen minutter etter midnatt sprang Martin ut på den andre etappen som en av de første. Ute i mørket ble han passert av flere løpere.

– Det var blytungt fra start av, sier 26-åringen. – Det er nok større fare for å oppleve slikt når du ikke trener så mye.

– Du må trene mer igjen?

– Eller få kortere etapper, smiler han.

Frols herrer kom i mål søndag morgen som nummer 17.

(Saken fortsetter under bildet)

MEGET STERKT: Anders Vister var av de aller raskeste på den første etappen.

MEGET STERKT: Anders Vister var av de aller raskeste på den første etappen. Foto:

Bror Anders Vister sprang den første etappen for Nydalens andrelag. 25-åringen imponerte stort på den første etappen og vekslet som nummer 11, kun 39 sekunder bak lederlaget.

– Jo da, det gikk kjempebra, sier Anders som i motsetning til broren hadde mye krefter.

Oslolagets andrelagsherrer kom i mål som nummer 39.

LES OGSÅ: Elever fra hele Indre Østfold markerte verdens orienteringsdag: – Dette er mye morsommere enn å sitte inne på skolen

Gjesteopptreden etter 20 år

Den tidligere stafettverdensmesteren Tore Sandvik fra Trøgstad var usikker på om han ville kvalifisere seg for ett av Haldens lag og stilte seg til disposisjon for gamleklubben, Indre Østfold OK. Dermed ble det igjen bruk av Indres drakt.

Fram til og med sesongen 1997 representerte Tore Sandvik først OL Pan i Trøgstad og så overbygningsklubben Indre Østfold OK, som kom i gang i 1991, med unntak av et halvår for studentklubben NTHI.

I de siste 20 år har han bodd i Halden og også representert dem. På Jukola var han sentral i coaching av både damer og herrer fra klubben.

– Når jeg først skulle bortover, ville jeg også gjerne løpe, for jeg vil gjerne også delta når jeg først er til stede, sier han.

Den tidligere verdensmesteren er fortsatt i god form og sprang den første etappen for Indres andrelag. Etappen ga nyttige innspill når han gikk fra å være utøver til å hjelpe HSK-utøverne. I en av verdens beste klubber sitter han i ungdomskomiteen og er en av trenerne og oppfølgerne av de unge i laget.

Jukola

Nattstafett arrangert for 70. gang like ved Lahti.

Består av sju etapper.

Samlet i år 2000 deltakere fordelt på 3407 lag, noe som er ny rekord.

22 nasjoner stilte med lag. Norge hadde 73 lag til start. Kun Sverige og vertsnasjonen Finland hadde flere.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags