Nekter å la seg knekke etter stygt fall og to brudd i ryggen

STYGG ULYKKE: Brage Vestavik ble liggende fem timer i jungelen i Australia før han ble fraktet til sykehus etter den stygge sykkelulykken. Det endte med to brudd i ryggen. 										     FOTO: Rob Dunnet

STYGG ULYKKE: Brage Vestavik ble liggende fem timer i jungelen i Australia før han ble fraktet til sykehus etter den stygge sykkelulykken. Det endte med to brudd i ryggen. FOTO: Rob Dunnet

Artikkelen er over 4 år gammel

Brage Vestavik (17) ser framover etter den stygge sykkel-ulykken i Australia. – Krasjen gjør meg bare enda mer gira, sier Mysen-gutten.

DEL

8 uker Smaalenenes Avis + til kun 99,- Bestill her!

MYSEN: Smaalenenes Avis treffer Brage Vestavik hjemme i Vandugbakken på Mysen. Det 17 år gamle utfortalentet på sykkel ser opplagt og bra ut, men på innsiden skjuler det seg store smerter.

Sliter med smerter

– Jeg pådro meg to brudd i ryggen. De sitter midt på her, sier Brage Vestavik, og prøver å peke.

– Når jeg står eller ikke har noe å lene ryggen mot, så kjennes det ut som om jeg skal falle sammen. Dermed må jeg stramme magemusklene helt sykt mye. Det er slitsomt, innrømmer Brage Vestavik.

Det var torsdag 21. april det gikk skikkelig galt. Mysen IF-utøveren var da på plass på den andre siden av kloden i Cairns i Australia. Klar for å kjøre sitt andre verdenscupløp for sitt kanadiske team Devinci Global Racing. Under sitt andre treningstur og i rundt 80 kilometer i timen tok han sjansen på å hoppe over tre innlagte kuler i stedet for å ta to og én.

– Jeg kjente i det jeg kom på hoppet at dette kom til å gå galt. Jeg landet en halv meter for langt. Dekket ble vrengt av og hjulet bare kollapset. Det ble skikkelig bråstopp og jeg fløy nok 30 meter før jeg ble liggende ute i jungelen der, forteller Brage, som tror han ville ha klart hoppet om hjulet hadde holdt.

Mange kom etter

17-åringen var første rytter som tok hoppet i ett, men ikke den siste. Mens han lå der fikk han se 20 andre prøve det samme. Omtrent alle holdt på å krasje, og minst fem andre ble hardt skadd. Løypa ble deretter stengt. Selv kjente Brage Vestavik store smerter i rygg og nakke. Han måtte imidlertid vente fem timer før arrangøren klarte å få ham ut og til sykehus. På vei til sykehuset ble han proppet med morfin for å dempe smertene.

– På sykehuset gikk det fort. Der klippet de opp klærne mine, satte sprøyter i begge armene mine og satte sugekopper over hele kroppen. De testet hele tiden om jeg hadde følelse i beina i frykt for at jeg skulle bli lam og jeg fikk beskjed om at jeg var svært nær å måtte operere ryggen og sette inn jernplater. Det var litt skremmende, medgir han.

POSITIV: Brage Vestavik ser framover og mener han skal komme styrket ut av hendelsen i Australia. FOTO: ØYSTEIN SØRENSEN

POSITIV: Brage Vestavik ser framover og mener han skal komme styrket ut av hendelsen i Australia. FOTO: ØYSTEIN SØRENSEN

Dagen etter ble han utskrevet og fikk en femdagerskur på sterke medisiner fram til avreise til Norge. Smertene ble borte, men Brage Vestavik opplevde en konstant kvalme og uvelhet. Han og teamet antok at det kom av en hjernerystelse. Det skulle imidlertid vise seg at det kom som en reaksjon på tablettene. Dermed ble han på ny innlagt på sykehuset, noe som gjorde at han også måtte utsette hjemreisen til Norge. Fordelen var at forsikringsselskapet ordnet førsteklasse på Emirates Airlines til Europa.

– Skal tilbake

Nå er han hjemme i Norge og Mysen igjen. Smertene er nå enda større, siden han går på svakere medisiner, men Brage Vestavik klarer likevel å tenke positivt.

– Jeg blir bare mer gira på å komme tilbake. Jeg har lært masse av dette og føler jeg har vokst som person. Krasjing er en del av sporten, og så langt i karrieren har jeg vært heldig. Dette er første gang jeg havner på sykehus. Se på teamkameraten min, Steve Smith. Han har vært ute i to år, og nå er han tilbake i verdenstoppen. Dessuten ble det tilfeldigvis oppdaget på sykehuset at jeg har en alvorlig bihulebetennelse. Det forklarer hvorfor jeg har vært så mye syk. Jeg har blitt sjekket for masse, som allergi, men så viser det seg at det sitter en bihulebetennelse der! Det er nok grunn til at jeg har følt meg i dårlig form. Så mens jeg nå er ute med skade, håper jeg samtidig at bihulene mine blir fikset med en operasjon og noen medisiner, smiler han optimistisk.

LES OGSÅ: Kanadisk sykkelsjef måtte vente på Brages signatur i fire år 

Hvor lenge han blir ute fra konkurranser, er imidlertid fortsatt uvisst. I dag skal han til Olympiatoppen i Oslo for nye undersøkelser.

– Det er to verdenscupløp i juni, i Skottland og i Østerrike. Jeg håper å rekke i hvert fall det siste, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken