Stiller ut bilder tatt av Vibeke Skofterud: – Hun var nok også en kreativ sjel

Stolt mamma: Kristin Westbye er stolt av datteren og fotoblikket hun hadde bak kameraet. – Noen ganger føler jeg at Vibeke er her, innrømmer Kristin.

Stolt mamma: Kristin Westbye er stolt av datteren og fotoblikket hun hadde bak kameraet. – Noen ganger føler jeg at Vibeke er her, innrømmer Kristin. Foto:

Nyttårsaften kan indre østfoldingene se Vibeke Skofteruds fotoutstilling. – Når jeg lager titler på bildene prøver jeg å snakke med hennes stemme, forklarer mamma Kristin Westbye.

DEL

MYSEN: 30 bilder som hennes avdøde datter har tatt gjennom skikarrieren, henger hun nå opp i Eidsberg kunstforenings lokaler i Festiviteten.

(Saken fortsetter under bildet)

Humor: – Dette bildet har jeg kalt «Solfaktor 40», forteller Kristin Westbye.  Jeg må snakke med Vibekes stemme når jeg lager titler, forklarer hun.

Humor: – Dette bildet har jeg kalt «Solfaktor 40», forteller Kristin Westbye. Jeg må snakke med Vibekes stemme når jeg lager titler, forklarer hun. Foto:

På selveste nyttårsaften kan Vibeke Skofteruds sambygdinger seg hva hun har knipset gjennom karrieren.

(Saken fortsetter under bildet)

Utstilling: For første gang i hjemkommunen vises noen av de mange bildene Vibeke Skofterud tok under treningsturer.

Utstilling: For første gang i hjemkommunen vises noen av de mange bildene Vibeke Skofterud tok under treningsturer. Foto:


Med kamera på trening

– Utstillingen kalles «Øyeblikket». Det er øyeblikksbilder hun har tatt jeg nå henger opp, sier Kristin.

LES OGSÅ: Vibeke Skofteruds Minneløp gikk med pent overskudd – mye takket være denne gjengen her

Vibeke ringte ofte mamma når hun så motiver hun mente var helt spesielt.

– Mamma, her er det så mye snø, kunne Vibeke fortelle, og knipset dermed et grantre tynget av våt snø.

(Saken fortsetter under bildet)

Impulsiv: Men de andre jentene trente tok Vibeke dette bildet. – Mens hun tisset. Det fortalte jentene på laget meg, sier  mamma Kristin Westbye.

Impulsiv: Men de andre jentene trente tok Vibeke dette bildet. – Mens hun tisset. Det fortalte jentene på laget meg, sier mamma Kristin Westbye. Foto:


Nyttårsaften kan hjemmepublikum for første gang se utstillingen i Mysen. Og når det er pause i Nyttårskonserten på Festiviteten senere på kvelden, er det lagt til rette for at publikum kan bevege seg opp i andre etasje og til utstillingen.

LES OGSÅ: Stor dag for Vibeke Skofteruds foreldre: – Tror ikke hun i sin villeste fantasi ville ha trodd på en sånn oppslutning

– I år er det 10 år siden Vibeke fikk Eidsberg kommune og sparebankens kulturpris på nyttårsaften, forteller Kristin Westbye.

(Saken fortsetter under bildet)

Kulturpris: For 10 år siden mottok Vibeke Skofterud  Sparebankprisen/Eidsberg kommunes kulturpris av daværende ordfører Knut Herland.

Kulturpris: For 10 år siden mottok Vibeke Skofterud Sparebankprisen/Eidsberg kommunes kulturpris av daværende ordfører Knut Herland. Foto:


Utstillingen er den samme som ble vist i Oslo tidligere i høst og viser Vibeke Skofteruds øyeblikksbilder både sommer som vinter. De fleste er i farger, men også noen sort-hvittmotiver henges opp. De fleste motivene er fra utlandet, men hun har også fanget den langt rolige Norges-naturen med skogsmotiver med tjern og lyng.

Har tusenvis av bilder

Ingen av motivene er fra Østfold. Men de kan komme.

(Saken fortsetter under bildet)

Nuet: Vibeke Skofterud fanget nuet under treningsturene, som snøtunge grantrær. Da hendte det at hun også ringe mamma.

Nuet: Vibeke Skofterud fanget nuet under treningsturene, som snøtunge grantrær. Da hendte det at hun også ringe mamma. Foto:


– Jeg har tusenvis av bilder som hun har tatt. Og jeg planlegger flere utstillinger, sier mamma Kristin.

Ut fra motivene å dømme var ikke Vibeke Skofterud en helt ordinær fotograf. Hun fanget linjene i naturen.

– Hun hadde nok en kreativ sjel, mener mamma.

(Saken fortsetter under bildet)

Skeive spor: – Dette bildet har jeg kalt «Skeive spor». Vibeke var jo skeiv, sier mamma.

Skeive spor: – Dette bildet har jeg kalt «Skeive spor». Vibeke var jo skeiv, sier mamma. Foto:


For sammen planla de to en felles utstilling. Kristin har drevet sitt eget galleri på Mysen. Og med en datter som støtt og stadig tok opp mobilkameraet når hun så motiver under treningsturene, kunne dette ha blitt et spennende prosjekt.

– Sånn ble det ikke. Men jeg har likevel nok bilder på lager til å lage flere utstillinger. Nå planlegger jeg en i Trondheim i vinterferien, da med Vibeke-motiver som ikke er vist før, forteller Kristin.

Pengene fra utstillingen går til stiftelsen Vibeke Westbye Skofteruds Minnefond som har til formål å yte støtte til almennyttige og veldedige formål innen psykisk og fysisk helse.
Stiftelsen skal yte støtte til personer, grupper, organisasjoner eller lignende, som bidrar til å fremme psykisk eller fysisk helse både innenfor eller utenfor Idretts-Norge.

FAKTA:

  • Vibeke Westbye Skofterud, født 20. april 1980 i Askim, død 29. juli 2018.
  • Er fra Slitu i Eidsberg kommune i Østfold som representerte Slitu IF og Team Centric.
  • Hun ble olympisk mester i stafett i 2010 og verdensmester i stafett i 2005 og 2011.
  • I 2012 vant hun og satte ny rekord i kvinneklassen i Vasaloppet.

Artikkeltags