– Hadde det ikke vært for ulike kulturer hadde vi ikke spist taco eller pizza på fredager

Spennende møte: Marion Haugen Nordahl (17), Yawar Mahmood (17) og Hanna Larsen (17) synes det var lærerikt å høre om andres syn på kultur.

Spennende møte: Marion Haugen Nordahl (17), Yawar Mahmood (17) og Hanna Larsen (17) synes det var lærerikt å høre om andres syn på kultur.

Artikkelen er over 1 år gammel

Begrepet «kultur» kan ha mange ulike definisjoner, og det tolkes forskjellig fra en person til en annen. Tre ungdommer fra ulike gjenger møttes for å diskutere dette begrepet.

DEL

MYSEN: – Kulturen har mye å si for religionen eller livssynet man har, og meningene våre om verden, sier Yawar Mahoomd (17) og ser usikkert på Hanna Larsen (17) og Marion Haugen (17). De sitter rundt et bord på Mysen videregående skole.

– Det går også ut på hvilke interesser jeg har og det som er viktig for meg, skyter Larsen fra Eidsberg inn.

Forskjellige kulturer

– Det handler mye om å følge de verdiene en selv anser som viktige. Du bidrar mye til hvordan kulturen som omringer deg blir i dine øyne, og dermed er det ditt syn på det hele som kan kalles for «din kultur», sier hun videre med et smil.

Eidsberg-jenta er veldig engasjert i politikk og sier at politikk-kulturen er for eksempel annerledes enn kulturen i hennes vennegjeng.

– Jeg har ikke vært på så mange møter med Sosialistisk Ungdom (SU) enda, men jeg føler at det er en veldig sammensveiset gjeng med mange forskjellige mennesker. Der er det vanlig å snakke og diskutere mye, og man føler at det er en helt egen kultur hvor medlemmene er grunnlaget. Vennegjengen min er også en blanding av forskjellige folk, men følelsen av å være med mine venner og partiet jeg tilhører er litt annerledes, fortsetter Larsen mens de andre ser på henne nysgjerrig.

Mahoomd og Nordahl smiler til Larsen og synes at det høres spennende ut. Nordahl ser bort på Mahoomd og kommer tilbake til det han snakket om når det gjaldt religion innenfor kulturer.

– Religion tar ikke en like stor plass i min definisjon av begrepet. Det er spennende å høre på andres tanker og deres forhold til religion, men selv er jeg humanist, sier Nordahl mens hun ser bort på Mahoomd.

– Venner er en viktig del av hver kultur

Hun forteller at det som former hennes kultur, er for det meste det hun gjør sammen med sine venner og selve fellesskapet på Ørje. De andre ser på henne med nysgjerrige blikk og spør om hva hun pleier å gjøre på hjemstedet.

– Jeg føler at det er alltid noe som skjer der. Mange ulike sammenkomster og framvisninger finner ofte sted der, og det får hele bygda til å bli mer engasjerte og aktive. Ørje har sin egen kultur der alle kjenner hverandre, fortsetter Ørje-jenta.

– Det som er så fint med vennegjengen min, er at alle er så forskjellige, og det gjør at vi aldri kjeder oss. Vi er veldig spontane og klarer å finne på mye morsomt, enten om det er en fest eller en spontan kjøretur til Sverige, legger hun til og ler litt.

Mahoomd anser også vennegjengen sin som hans kultur.

– Vennegjengen min består også av mange forskjellige folk, og jeg er enig med at det er nettopp det som gjør det så spennende. Vi har en egen kultur med våre egne vaner og fordommer, sier han.

– Musikk, mat og tradisjoner

– Når jeg hører selve ordet «kultur», tenker jeg på mat, musikk og tradisjoner som hver kultur fra for eksempel andre land bringer med seg, sier Mahoomd med et smil.

Larsen nikker.

– Hadde det ikke vært for multikulturalisme, hadde vi ikke spist taco eller pizza på fredager, avslutter jenta mens de andre bryter ut i latter.

Artikkeltags