Hermann (19) konkurrerte med over 250 andre for å komme inn på drømmestudiet

Pianist: Hermann Lieberg Christoffersen (19) fra Askim bruker mye tid ved pianoet.

Pianist: Hermann Lieberg Christoffersen (19) fra Askim bruker mye tid ved pianoet.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

19 år gamle Hermann Lieberg Christoffersen har kommet inn på Griegakademiet i Bergen. Han har spilt piano i 11 år og har en drøm om å leve av musikken.

DEL

BERGEN: Askimingen har spilt piano så lenge han kan huske.

– Jeg begynte å spille piano på kulturskolen i andre klasse på barneskolen. Jeg syntes det var veldig gøy, så jeg bare fortsatte. Det har blitt mange timer med øving opp igjennom årene, men nå synes jeg det er verdt det, sier han.

– Hva er det som gjør piano interessant?

– Når man spiller piano har man muligheten til så mye. Man kan etterligne et helt orkester, man kan akkompagnere slik at andre kan synge til. Man kan spille for moro, og spille konserter. Det er mye å eksperimentere med og utallige stykker en kan spille. Jeg elsker virkelig det jeg driver med.

– Driver du med noe annet på fritiden?

– Mye av tiden går til piano, men det siste året har det blitt en del biljard og bordtennis.

– Er dette noe du kunne tenke deg å leve av?

– Drømmen hadde så klart vært å leve av å spille konserter, men siden yrket som pianist er så kompetitivt, er det lite sannsynlig. Men jeg tror godt jeg kunne gått inn i et mer fast yrke som enten pianolærer på en musikklinje eller på en kulturskole. Jeg tror det å undervise i piano hadde vært supergøy.

– Hva slags sjanger spiller du?

– Jeg spiller for det meste klassisk musikk, og forbildet mitt innenfor denne sjangeren er pianisten Torgeir Koppang. Han er en pianolærer innenfor klassisk musikk og jobber på musikkfolkehøgskolen jeg har gått på.

– Hvor mye tid går med til øving?

– Spesielt det siste året har jeg sittet mange timer om dagen foran pianoet og øvd. Jeg bruker mye av tiden min til å øve, men jeg synes det er morsomt.

– Blir det noen gang vanskelig å holde motivasjon oppe?

– Motivasjonen min fram til nå har vært å komme inn på universitetet. På Griegakademiet er kravene skyhøye. Så det er der jeg har hentet motivasjonen fra.

– Hva tenker familien din om pianospillingen din?

– Familien min er flinke til å støtte meg, og de ble veldig glade da jeg fikk beskjed om at jeg kom inn på skolen. Søsteren min spiller også piano, og er utrolig flink. Familien min er veldig glad i musikk.

– Hvordan var søknadsprosessen til skolen?

– Som sagt er kravene utrolig høye, og de har lister over hvilke sanger du må lære deg før opptaksprøvene. Da bruker man gjerne hele året i forveien på å forberede seg. Av mer enn 250 søkere er det kun 30 som kommer inn. Det er mange musikkstudenter som har lyst til å komme inn på denne skolen.

– Hvordan var opptaksprøven?

– Opptaksprøven var så klart ganske nervepirrende. Selv om jeg hadde brukt lang tid på å forberede meg, var jeg redd for at jeg skulle gjøre det dårlig. Jeg var også bekymret for at jeg ikke skulle komme inn.

– Hvordan blir det å flytte langt bort?

– Jeg tror det skal gå fint å flytte til Bergen, jeg har alltid bodd i lille Askim, så det skal bli interessant å flytte til en litt større by. I tillegg har jeg hørt at kulturlivet i Bergen er veldig bra. Jeg gleder meg.

– Hvor skal du bo?

– Jeg kommer til å bo alene, noe som blir nytt, siden jeg dette året har bodd med andre på folkehøgskolen. Det går nok fint å bo alene, men det kan nok bli litt uvant.

– Hvordan tror du det blir på ny skole?

– Jeg har hørt mye bra om skolen og tror jeg kommer til å lære masse nytt og få det hyggelig, selv om det alltid er litt spennende i begynnelsen på et nytt sted.

– Ville du anbefalt en som aldri har spilt piano før å prøve det?

– Ja, piano er utrolig morsomt, og du kan spille hva som helst. Selv om du kanskje ikke liker klassisk musikk, så kan du spille pop, eller en helt annen sjanger. Men man kan ikke forvente å klare alt med en gang. Det krever tid og mye øving om man skal bli en god pianist.

Artikkeltags