Bandet fyller 40 år – feiret med gratis konsert

Tidligere medlem av Eidsberg Brassband, Tina Bråthen fra Askim sang.

Tidligere medlem av Eidsberg Brassband, Tina Bråthen fra Askim sang. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Eidsberg brassband fyller 40 år. I den anledning inviterte brassbandet til jubileumskonsert med gratis inngang.

DEL

MYSEN: Lørdag kveld var det duket for jubileumskonsert i Festiviteten i Mysen. Det var gratis inngang og publikum strømmet på. Ordfører Erik Unaas var konferansier, og Mysen mannskor var invitert til å synge etter pausen.

Tidligere medlemmer deltok som solister, deriblant Tina Bråthen fra Askim som sang. Kveldens besetning består av 27 personer, derav ti fra Eidsberg og resten fra andre steder i Indre Østfold.

Flinke amatører

Publikummer Eileen Baastad fra Båstad var fornøyd med konserten.

– Jeg har vært på konsert med Eidsberg brassband før, og denne gangen leverte de like bra som de pleier. De er presise og flinke på styrkegrader, mener Baastad som selv spiller i korps i Trøgstad. Både sønnen og kollegaen hennes er med i Eidsberg brassband.

(Saken fortsetter under bildet)

Eileen Baastad fra Båstad syntes konserten var bra.

Eileen Baastad fra Båstad syntes konserten var bra. Foto:

Hvilke terningkast gir du?

– Jeg gir en femmer. For å få sekseren mener jeg de må på profesjonelt nivå, for det er jo et amatørkorps. På amatørnivå blir det en soleklar sekser, sier Baastad.

Startet for 40 år siden

Det hele startet i 1978 da at Ivar Kaspersen og Hans Dillevik hadde et møte med tanke om å danne et ungdomskorps i Mysen. Året etter stiftet mennene Eidsberg brassband, forteller dagens dirigent, Hans Petter Ringstad fra Trøgstad. Han har vært dirigent de åtte siste årene, og har vært medlem siden 80-tallet.

Brassbandet utviklet seg og fikk medlemmer fra Indre Østfold. I 1980 deltok de i NM for førstegang. Der kom de på femte plass i øverste divisjon.

– Det var Eidsberg brassbands første, store høydepunkt. Senere har brassbandet deltatt på flere NM og konserter. Vi vil helst holde konserter i nærmiljøet, understreker Ringstad.

Han opplyser om at de holder konserter 5-6 ganger i sesongen, som varer fra august til juni.

(Saken fortsetter under bildet)

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas stilte opp som konfransier under Eidsberg Brassbands 40 års jubileum. Dirigent Hans Petter Ringstad står med ryggen til.

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas stilte opp som konfransier under Eidsberg Brassbands 40 års jubileum. Dirigent Hans Petter Ringstad står med ryggen til. Foto:

 

Vanskelig å rekruttere

Ringstad forteller at hver høst er han bekymret for at det skal være for få medlemmer til å opprettholde en ideel besetning.

– Per nå har vi 27 medlemmer. En ideel besetning vil være på rundt 28, så vi er fornøyde med hvor mange medlemmer vi har nå, men det er ikke sikkert at det er så mange til høsten. Det er vanskelig å rekruttere, særlig ungdommer, sier dirigenten.

Han tror det har med manglende rekruttering i skolekorpsene å gjøre, og at interessen for videre korpsspill er liten. I starten av Eidsberg brassbands historie var de fleste medlemmene ungdommer, nå er de i et stort mindretall.

– Vi ønsker veldig gjerne at flere ungdommer vil begynne i brassbandet, for det er egentlig et tilbud til ungdommer i kretsen, oppfordrer Ringstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Mysen mannskor var inviterte til å synge etter pausen.

Mysen mannskor var inviterte til å synge etter pausen. Foto:

Bare gode minner

Hva er ditt beste minne med Eidsberg brassband?

– Godt spørsmål. Det tror jeg må være konserten med Ole Edvart Antonsen som solist på Folkenborg i Eidsberg i 2000, svarer Hans Petter Ringstad.

Og det verste?

Det har jeg ikke, svarer han.

Artikkeltags