Harder har skrevet bok og holdt foredrag om andre verdenskrig – brukte en uvanlig kilde

Hobbyhistoriker Harder Sandvik (79) holdt søndag et foredrag om hvordan andre verdenskrig var i Indre Østfold.

DEL

– Historien om andre verdenskrig fascinerer meg. Det var en dramatisk tid. Det var så mye som skjedde her i Indre Østfold. Det er viktig å huske historien. Vi må aldri, aldri glemme alt det vonde som har skjedd, sier Harder Sandvik (79) fra Trøgstad. Han er dønn alvorlig.

En av tingene ved andre verdenskrig som begeistrer han er samholdet mellom nordmennene både under, og etter krigen.

– Særlig det med flyktningtrafikken, sier han og henviser til jødene som ble fraktet over svenskegrensen.

– Vi hjalp hverandre og reddet menneskeliv, rett og slett med livet som innsats for å hjelpe blant annet jøder over til Sverige. Jeg savner dette samholdet, fortsetter Sandvik. Han er like alvorlig.

Ønsker flere interesserte ungdommer

I søndagens foredrag på Folkenborg museum i Mysen fortalte Sandvik om lokale mennesker som hjalp til eller hadde opplevd noe under krigen. Han snakket også om jødene Rachel og Jacob Feldmann som kom til Trøgstad i 1942 for å få hjelp til å rømme til Sverige. På veien ble ekteparet drept av de som hjalp dem, og Sandvik deler sine drøftinger rundt denne hendelsen.

Foredraget var det første i en serie på seks foredrag som skal holdes på Folkenborg museum av ulike personer.

Sandviks neste foredrag er om en ukes tid i Hobøl.

– Det skal handle om flyktningtrafikken, sier han.

– Det var mange eldre, og få unge på foredraget her i dag. Hva tenker du om det?

– Det plager meg litt. Det gjør meg ingenting at det var mange eldre her. Det var noen tidsvitner her som har opplevd dette selv. Jeg ønsker meg at ungdommer også skal være mer interessert i historien, og særlig tiden rundt andre verdenskrig, sier han.

Enkelthistoriene gjøre bildet av krigen fullkomment

– Hvor lenge har du hatt interessen for dette temaet?

– Interessen for dette begynte veldig tidlig. Det er så mange enkelthistorier knyttet til krigen. Så mange at det blir en fasett. Boka jeg skrev bygger på alle disse enkelthistoriene, sier han.

Han ga ut boka for to år siden, med tittelen «Nei, vi ga oss ikke». Den er på 500 sider, og med langt over 200 bilder. Den, slik som foredraget, handler om lokale historier og personer fra krigen.

– Du snakker mest om lokalhistorien fra Indre Østfold. Hvordan har du fått tak i all informasjonen?

– Den har jeg fått gjennom intervjuer. Jeg har også gjort mye research på internett. Jeg har intervjuet tidsvitner, og noen av de lever ikke lenger, sier Sandvik.

Han forteller at han begynte med dette for tre år siden, da han skulle skrive boka.

– Helt til slutt vil jeg si at jeg synes det er flott å bli intervjuet av en ungdom. Også må jeg si en gang til at vi må ikke glemme dette som har skjedd, avslutter Sandvik.

Neste foredrag i serien her på Folkenborg museum er 15. mars om sabotasjeaksjonen i Indre Østfold natt til 15. mars. Dag Mysen i Eidsberg historielag skal holde det, informerer Erik Tresselt fra Folkenborg museum.

Artikkeltags