– Bær og sopp ser vi daglig. I tillegg har vi en ansatt som er meget opptatt av hvordan bær, trær og sopp kan brukes sammen med barna, forteller barnehagestyrer, Hilde Kristin Thon.

Espira Høytorp Fort har 80 barnehagebarn fordelt på fire forskjellige avdelinger og har et stort fokus på at de unge skal få gode og sunne måltider i løpet av en dag i barnehagen. Mye av det de bruker i maten sin får de fra skogen som ligger like ved området Høytorp Fort.

– Vi lager blant annet Granskuddsirup og Løvetannsirup på våren, som vi bruker på havregrøten vår. Løvetannkjeks er veldig populært og vi lager syltetøy av bærene vi plukker. I tillegg sår og dyrker vi i vår egen kjøkkenhage og drivhus, forteller Thon.

LES OGSÅ:

Nå har Mysen-barnehagen funnet en måte hvor de kan finne enda flere råvarer fra skogen. Norges Sopp og nyttevekstforbund har nemlig vært på besøk hos barnehagen for å lære de ansatte og barna hvordan man kan bruke sopp i maten og hvilke arter man må holde seg unna.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi har hatt 0-toleranse for å plukke sopp, fordi noen av soppene kan gjøre stor skade. En ansatt her har lenge ønsket å endre vår praksis på å lære mer om sopp sammen med barna. Vi lærte mye om hvordan vi skal forholde oss til sopp sammen med barna, forteller barnehagestyreren.

Dette er rådene som barnehagen fikk:

  • Soppen kan være giftig – snakk med en voksen.
  • Bruk en pinne eller blad om en vil utforske soppen nærmere.
  • Om en har funnet en spiselig sopp, er det en viktig regel at den må varmebehandles først.
  • Ikke plukk sopp som man ikke er sikker på.
  • Husk å vask hender etter en har tatt på sopp.