Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan bli nye Linnekleppen

Artikkelen er over 4 år gammel

Skogselskapet har store planer for Linnekleppen.

Drømmen er et splitter nytt natur- og skogbrannsenter på toppen av Linnekleppen. Tegningene er klare, men pengene mangler.

– Nå starter vi sponsorjakten. Vi vet det er mange gode krefter der ute, så vi har veldig tro på at drømmen blir realisert, sier Ole Brække i Skogselskapet i Østfold.

Mandag la han fram arkitekttegningene over det nye natur- og skogbrannsenteret, som er tiltenkt flere funksjoner.

– Først og fremst vil det være et utvidet tilbud for de som besøker Linnekleppen. Dernest et utstillingsvindu for aktiviteten med skogbrannovervåkingen. Vi vil også fortelle om skogens mangesidige betydning for mennesker, miljø og klima. Vi håper også å få til enkel servering til gjestene, sier han.

– Noe spektakulært

Det nye natur- og skogbrannsenteret skal etter planen være 78 m² stort, seks meter i bredden og 13 meter langt. Ønsket er å reise bygget i massivtre.

– Vi er genuint opptatt av tre som byggemateriale, og det er derfor veldig naturlig for oss at det skal bygges i massivtre, sier han, og legger til:

– Vi ønsker å få til noe spektakulært. Det vil bli en utfordring å få bygget det, og vi vil nok måtte belage oss på å frakte materialer både gjennom skogen og luften, sier han.

Bytte ut tårnet

Natur- og skogbrannsenteret skal ifølge Brække også fungere som et overnattingsalternativ for skogbrannvakten.

– Bygget vil bidra til å avløse skogbrannvakten på folksomme dager, siden han ikke lenger vil være eneste kilde til informasjon. Samtidig kan han bruke senteret til overnatting når været er en utfordring, sier han.

Også selve tårnet på Linnekleppen har Skogselskapet planer for.

– Tårnet er i dårlig forfatning og moden for utvikling. Dette er ikke tenkt i massivtre, selv om tre naturligvis ville vært vårt førstevalg. Med tårnet må vi tenke alternativt, og velge et lettere materiale, understreker han.

Positiv ordfører

Rakkestad-ordfører Ellen Solbrække var godt fornøyd med å starte det nye arbeidsåret med lovende framtidsplaner for bygdas mest populært turmål.

– Jeg er helt sikker på at dette kommer til å gi stedet et kjempeløft. Og det faktum at de ønsker å bygge i massivtre er midt i Rakkestad kommunes ånd, sier hun.

Også Rakkestad kommune har planer for Linnekleppen, som tiltrekker seg rundt 10.000 mennesker årlig.

– Vi har søkt spillemidler og setter i gang med å bedre stiene i løpet av året. Dersom disse to prosjektene skjer parallelt, vil jeg tro det blir enda mer populært å komme seg til toppen, sier hun.

Det er ikke mange år siden parkeringsplassen ved Linnekleppen ble utvidet etter et spleiselag mellom Skogselskapet i Østfold, Rakkestad kommune, Marker kommune og Aremark kommune. Solbrække forteller at det også har vært snakk om en ytterligere utvidelse på grunn av stor pågang.

 – Den nåværende parkeringsplassen rommer femti biler, og vi vet der er behov for mer plass. Det er Skogselskapet som sitter med hendene på rattet i en slik prosess, sier hun, og skryter videre av samarbeidet om Linnekleppen.

– Linnekleppen betyr veldig mye for veldig mange, noe som gjør at vi har skapt et veldig spesielt og unikt samarbeid om hvordan vi skal bevare stedet, sier hun.

Kommentarer til denne saken