I seks år har de vært på farten jorda rundt. En 34 fots seilbåt har vært hjemmet deres mye av tiden. Det har vært et eventyr på de sju hav for Ørje-kvinnen Linn Charlotte Klund (32), hennes tyske kjæreste Paul Lübbe (33) og seilbåten «Amanda».
Da avisen intervjuet dem i våres om den spennende miljøekspedisjonen de var med på i Nordvestpassasjen i fjor, hadde paret Asia som neste mål.
LES OGSÅ: Seilte i kjølvannet til Amundsen – snart skal de ut på nye eventyr
Fire måneder i øyrike
De siste fire månedene har de vært på oppdagelsesferd i Papua Ny-Guinea i verdensdelen Oseania, og Indonesia i Sørøst-Asia.
På nyåret er planen å dra ut igjen, denne gangen til Borneo. Eventyret fortsetter.
(Saken fortsetter under bildet)
Bare avbrutt av noen opphold hjemme for å jobbe og hilse på venner og familie, har de vært på farten siden 2013 og besøkt alle verdensdelene unntatt Afrika. De har fått øynene mer og mer opp for miljø- og klimaproblemene og de utfordringene mange står overfor i havsregionene der millioner av mennesker lever tett på uregjerlige naturkrefter, klimaendringer og forurensning.
For sosialantropologen Linn Charlotte har det vært en studiereise av de sjeldne.
(Saken fortsetter under bildet)
Reiseforedrag og prosjekter finansierer eventyret
Nå vil de dele opplevelsene sine med oss her hjemme. Det eventyrlige kjæresteparet lever nemlig ikke et rolig landkrabbeliv når de er hjemme på landlov. De er stadig på farten med reiseforedrag. Slik finansierer de jordomseilingen. Reisebrev i et par aviser, og noen skoleprosjekter i Tyskland, gir også nødvendige inntekter.
– Hva med sponsorer?
– I startfasen hadde vi det, men vi har ingen sponsorer nå, sier Linn Charlotte Klund.
(Saken fortsetter under bildet)
Førstkommende lørdag kommer de til Marker rådhus med en helt ny presentasjon, under tittelen «Dit pepper'n gror».
– Vi har faktisk dratt dit, da, ler Linn Charlotte og lover en helaften krydret med fortellinger fra verdens kriker og kroker.
Vi møter henne hjemme på Ørje sammen med kultursjef Else Marit Svendsen i Marker kommune, som står bak arrangementet, mens Paul er i Tyskland og pleier et skadet et kne. De fløy hjem fra Bali noen dager før.
(Saken fortsetter under bildet)
På Krydderøyene
– Det er så utrolig mange øyer i Indonesia! Jeg hjalp til med å hakke muskatnøtter. På Molukkene, kjent som Krydderøyene. På disse øyene er det store plantasjer med krydder som muskat, kanel og nellik, forteller 32-åringen.
Og pepper.
(Saken fortsetter under bildet)
De fikk se mandarinfisken, en veldig liten fisk som bare finnes i Indonesia.
– Vi fløy til Port Moresby i Papua Ny-Guinea der vi hadde seilbåten vår. Derfra seilte vi opp til Lombok, naboøya til Bali. Vi tar det mer etappevis nå, mer i små sprang, og oppholder oss lenger på hvert sted. Ikke som tidligere der vi har lagt ut på store etapper, forklarer Linn Charlotte.
I 2017 og 2018 arbeidet de i ni måneder på den tidligere kannibaløya Vanuatu i det sørlige Stillehavet, øst for Australia. Der lærte de bort data til øyværinger som knapt hadde rørt et tastatur før.
(Saken fortsetter under bildet)
Tatt av tidevannet
Noen dramatiske opplevelser sitter i fra årene på jordomseiling. Som da de kom tett på en seks meter lang kvelerslange i Peru. Eller da de og to venner skulle inn i en atoll i Fransk Polynesia i Stillehavet i 2017. Båten ble tatt av en voldsom tidevannsstrøm som bygde opp fire-fem meter høye bølger før de visste ordet av det.
– Det var bekmørkt. Bølgene slo inn i cockpiten og alt var kaos. Motoren kuttet ut. Det sto på i kanskje 20 minutter, men føltes som en evighet før vi greide å manøvrere oss inn til land. Alle klarte å holde hodet kaldt. Reaksjonen kom etterpå, forteller Linn Charlotte Klund.
(Saken fortsetter under bildet)
Tøft båtliv
Paret har lært seg å takle mang en utfordring – og har holdt sammen i tykt og tynt. Selv om Linn Charlotte innrømmer at det også har vært tøft til tider.
– Ja, hvordan er det med husfreden når dere er på jordomseiling år etter år?
– Det er utfordrende innimellom. Du har ikke mye plass, og ikke noe sted å gå. Vi trodde vi skulle takle dette veldig bra, i og med at vi hadde bodd i kollektiv før. Men vi er jo veldig forskjellige, det merkes godt på så liten plass. Og sta er vi begge to, sier Linn Charlotte med et smil.
– Samtidig er dere veldig blide. Dere har jo godt humør, sier Else Marit Svendsen.
– Ja, pluss gleden i å oppleve noe sammen. Turene har fått mer mening etter hvert. Vi drar ikke bare avgårde på lykke og fromme. Eventyret er blitt mer formålsrettet. Vi er blitt mer interessert i mennesker og miljø, forteller Linn Charlotte engasjert.