– Pipa stopper ikke utviklingen!

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevRedaktørens leder i onsdagens avis viser at han dessverre ikke har den fulle oversikten over verken Vikings historie, eller forståelse for hva kulturminner, identitet og røtter betyr for lokalmiljøet.

At fyrhuset er fullt av asbest er ikke riktig, og at det vil koste mellom 30 og 50 millioner å sette det i stand, er usannsynlig. Hvor har han disse tallene fra? I første omgang er det ikke nødvendig å sette fyrhuset i stand i det hele tatt. Bygningen står ikke for fall, men trenger å pusses opp utvendig, og med fordel kunne de stygge oljetankene ut mot Trøgstadveien fjernes, i tillegg til å gjøre noe mer med grøntområdet. Dette kan umulig koste de summene redaktøren har kastet fram. Så kan man senere se om fyrhuset kan brukes til noe mer enn et kulturminne, kanskje en dag i fremtiden huse byens industrimuseum. Rives dette monumentet nå, er det for sent!

LES OGSÅ: Vil avslutte Askim kommunes historie med lokal musikal – fikk 100.000 kroner

Redaktøren påstår at svært få synes fyrhuset og pipa bør bevares. Hvor har han det fra? Da følger redaktøren dårlig med i Askim om dagen, og jeg lurer på hvem – og hvor mange han har snakket med.

Redaktøren skriver også at det er flere som arbeider i næringsparken i dag enn da fabrikken ble lagt ned i 1991, og han nevner i forbifarten at dette var «en skofabrikk». Han glemmer at Viking Askim en gang hadde 2.300 ansatte, at bedriften laget verdens beste vinterdekk, og at Askim var kjent over hele Europa for sine produkter som vi vet var mer enn sko.

LES OGSÅ: Coop-sjef: – Vil koste 26 millioner kroner å sette i stand fyrhuset og pipa

Videre skriver lederskribenten at Coop ikke vil kaste bort en formue på en bygning som ikke kan brukes til noe fornuftig, og at pipa stopper utviklingen i Askim.

Fyrhus og pipe behøver ikke stoppe utviklingen i Askim. Jeg ønsker et nytt hotell velkommen. Vi trenger et hotell - og vi trenger arbeidsplassene. I den saken heier jeg på Coop. Men behøver et nytt hotell å ligge akkurat der hvor fyrhuset står? Kan det ikke bygges 75 meter lenger bort på området mot Byggmax? Og dermed frigjøre fyrhus og pipe som kan bli stående som det unike industrielle kulturminnet det er. Et anlegg av historisk interesse som bærer av kulturarven fra nyere tid. Et minne om alle dem som utviklet byen, kjempet for de arbeidsrettigheter vi har i dag og minner oss om den industrielle fremgangen i forrige århundre som gjorde Norge og Indre Østfold til et godt sted å leve.

LES OGSÅ: Politikerne vil rive den gamle Vikingpipa

Fyrhuset og pipa er unik for Askim og behøver ikke å brukes «til noe fornuftig». Vårt industrielle landemerke gir byen vår sjel, karakter og gjør den annerledes enn andre byer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags