«Problemet er at, hvis vi bruker mer tid til inspeksjon, får vi mindre tid til andre ting»

Vi er bekymret for hvordan det vil påvirke elevene når vi ikke lenger får tid til å jobbe mot en mobbefri skole. Det skriver lærerne ved Kirkelund skole.

Vi er bekymret for hvordan det vil påvirke elevene når vi ikke lenger får tid til å jobbe mot en mobbefri skole. Det skriver lærerne ved Kirkelund skole. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevFørstkommende tirsdag skal Skiptvet kommunestyre ta stilling til om skoledagen for elevene skal forlenges med to og en halv time per uke.

Hvis Skiptvetskolene får en lengre skoledag, må lærerne bruke mye mer av tiden sin til inspeksjon. Vi liker inspeksjon. Friminuttene er en tid vi kan møte elevene på en annen måte enn det vi kan i en undervisningstime. Vi har tid til å snakke litt ekstra med de som trenger det. Vi får mulighet til å engasjere oss i livene til elevene og bygge gode relasjoner. Problemet er at, hvis vi bruker mer tid til inspeksjon, får vi mindre tid til andre ting. Skal noe inn må noe annet ut.

LES OGSÅ: Voldsom engasjement blant foreldre: – Dette vedtaket vil påvirke barna våre i ti år framover

Vi bruker mye tid til antimobbearbeid. Vi jobber med å skape trivsel og å se behovene til hver enkelt elev på skolen. Dette arbeidet er satt i system og foregår i samarbeidstiden vår. At vi i stor grad lykkes med dette arbeidet, viser seg i trivselsundersøkelsen vi har hvert år. Elevene i Skiptvetskolene trives i stor grad på skolen. Selvfølgelig kan vi bli bedre! Det blir vi ikke, hvis vi ikke har tid til å jobbe med mobbing og trivsel.

Sammen arrangerer vi trivselsfremmende tiltak for elevene både i og utenfor skoletiden; for eksempel trivselsuke, juleball, mellomtrinnsfest, overnattingsturer og andre arrangementer for klassene. Disse tingene krever en god del planlegging og vi trives med å kunne gjøre det for og med elevene. Med mindre samarbeidstid, vil vi ikke få tid til alt dette, og det er ordentlig trist.

LES OGSÅ: Skolesjefen vil forlenge skoledagen - det vil ikke elevene

Vi jobber sammen for å bli bedre lærere. God klasseledelse bidrar til et godt læringsmiljø og gir gode rammer rundt undervisningen. Vi jobber for å tilpasse skolen til den enkelte elev. Vi jobber for å finne bedre løsninger når noen har det vanskelig. Selvfølgelig kan vi bli bedre! Det blir vi ikke, hvis vi ikke har tid til å jobbe sammen om utformingen av skolen.

Vi jobber sammen for å styrke de faglige rammene. I fagseksjonene bruker vi kunnskapen vår til å gi elevene bedre og mer tilpasset undervisning. Vi deler kunnskap og ideer slik at det en kan, kommer alle til nytte. Vi holder oss oppdatert på ny kunnskap slik at vi underviser i ting som er relevante for dagens elever. Selvfølgelig kan vi bli bedre! Det blir vi ikke, hvis vi ikke har tid til å jobbe sammen for å styrke den faglige kompetansen.

LES OGSÅ: Tidspunkt for skolestart skaper engasjement på sosiale medier

Lærere har en arbeidstidsavtale som definerer hvor mye av arbeidstiden som skal gå med på arbeidsplassen, og hvor mye av arbeidstiden læreren står fritt til å disponere utenfor arbeidsplassen. Tiden på arbeidsplassen bruker vi til undervisning, inspeksjon, skoleutvikling og samarbeid. Arbeidet vi utfører utenfor arbeidsplassen er ofte konsentrert rundt planlegging av undervisning, og vurdering.  Denne tiden er vi avhengig av å skjerme for å sørge for best mulig tilpasning av undervisningen.  Hvis vi skal bruke mer tid på å ha inspeksjon må vi bruke mindre tid på å jobbe med antimobbearbeidet, klasseledelse og faglig utvikling. Hvis forslaget om å utvide skoledagen i Skiptvetskolen går gjennom, mister vi nesten all samarbeidstiden vår.

LES OGSÅ: Kunnskapsløshet i Skiptvet kommune?

Vi er bekymret for hvordan det vil påvirke elevene når vi ikke lenger får tid til å jobbe mot en mobbefri skole. Som profesjonelle ser vi tapet av skoleutvikling som et hinder for gode resultater og trivsel. Som engasjerte lærere ønsker vi å skape en god skole.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags