Er du mobberen?

TAR OPP MOBBING: Tormod Hanstad. ARKIVFOTO

TAR OPP MOBBING: Tormod Hanstad. ARKIVFOTO Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDet har eksistert i mange tiår og kommer sikkert til å være slik i lang tid fremover. Politikere, ledere i bedrifter og lærere har siden 90-tallet hatt dette tema høyt prioritert, og det vil nok forsterkes hvert år fremover.

I utgangspunktet retter jeg mitt syn mot barn/unge og skoler i nærområdet, men vi hører at dette skjer like gjerne på arbeidsplasser.

Dette er nok svært vanskelig å finne en god forklaring på, men jeg tror jeg vet litt om det, nemlig de som er ekstrovert. Det å ha denne egenskapen er i hovedsak en personlighet som gjør at man lettere kommer i kontakt med andre, man finner gjerne fellestrekk med andre sterke i «gjengen» raskere enn de som er det motsatte – introvert.

Psykopatiske trekk er en dypere dimensjon i dette, og de som er besatt av dette er gjerne veldig sterke personer som har en væremåte litt ulik mobberen. Disse har et mål som er å er å gå over lik for å nå målene sine. Jo, det mobbes egentlig overalt, men jeg ønsker å ta denne artikkelen inn i skolen, og gjerne de lokale i indre.

Jeg har opplevd mye både selv og med mine barn opp igjennom årene og jeg ser hvert år at politikere, rektorer og lærere har dette på agendaen, men skjer det noe som fungerer?

Hvordan er situasjonen hos rektorer på skolene, er det rektorer som fortsatt sier at det er ikke mye mobbing her hos oss? De respektive personene må svare for sin arbeidsplass, men jeg våger den påstand at situasjonen er mer ute av kontroll enn noen gang tidligere. Det er mer mobbing i skolen, det er mye mindre kontroll takket være sosiale medier, og siden vi foreldre har inntatt denne arenaen med full styrke, har selvfølgelig barna våre mer enn en brukere på FB, Instagram, snapchat og Twitter.

De har gjerne to en åpen og en lukket. Når man kommer det tradisjonelle «ryktet», forstår man at ting kan bli som ild i tørt gress.

Jenter tisker og hvisker, sender stygge blikk sier ting som ikke er sant, mens gutter viser frem testosteronet igjennom slåssing og annen fysisk utfoldelse.

Jeg tenker på at dette er noe som ikke stopper, det vedvarer resten av ditt liv enten du er mobber eller offer. Hvis du er en mobber, så tenk deg nøye om en gang til – skal jeg være den som holder på med dette resten av mitt liv? Skal jeg som mobber bidra til å være den som er direkte årsak til at noen velger å avslutte livet tidlig?

Norge kunne hatt så mange elever som hadde skaffet seg en lang og god utdannelse hvis ikke det var for mobberen. De fleste bedriftene i Norge kunne hatt merkbar bedre økonomi hvis ikke det var for mobberen og psykopaten. De er hovedårsaken til at så mange mennesker i dette samfunnet ikke tør, orker eller får opparbeidet selvtillit til å fortsette videre i samfunnet slik de med høy sannsynlighet har evner til. Hadde majoriteten av elever og arbeidskolleger hatt annen hensikt enn å ødelegge for andre og seg selv til syvende og sist.

Jeg vil at voksne eller barn i dagens samfunn opptrer med aktsomhet i fremtiden, og den viktigste aktsomheten du skal forholde deg til er usannheter. Det er helt i orden at du setter ut et rykte som bare er 10 prosent sant, men legg ikke på 90 prosent løgn.

Det er dette som skaper frustrasjonen hos dem som mobbes, for det blir 100 mot to som skal kjempe seg igjennom hverdagen, og det kan gå riktig ille. Jeg vil at du skal som leder i en bedrift eller skole, skal tenke på det store ansvaret du har ovenfor ansatte eller elever.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags